Judikatura chybějící daně v podvodu na DPH

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou chybějící daně v souvislosti s podvodem na DPH v judikatuře Soudního dvora EU a Nejvyššího správního soudu. V práci jsou analyzovány a systematizovány poznatky vyplývající z judikatury týkající se identifikace chybějící daně (resp. narušení neutrality DPH), subjektů v rámci podvodného řetězce, kterým lze odepřít nárok na odpočet DPH, a otázky, zda je institut odepření nároku na odpočet instrumentem reparačním, či sankčním. Práce obsahuje doporučený postup pro daňové subjekty s cílem minimalizace rizika v souvislosti s odpočtem DPH.
The Master‘s thesis deals with the issue of missing VAT in carousel frauds in case-law of the Court of Justice of the European Union and the Supreme Administrative Court of the Czech Republic. Partial issues are identification of missing VAT and subjects in fraudulant supply chain whose right to deduct input VAT can be denied along with question of sanctional or reparational character of denial of right to deduct input VAT. The thesis contains recommended procedure for tax payers to minimize risks related to deduction of VAT.
Description
Citation
PROCHÁZKA, V. Judikatura chybějící daně v podvodu na DPH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (předseda) doc. Ing. Veronika Solilová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zuzana Křížová, Ph.D. (člen) Ing. Michal Karas, Ph.D. (člen) Ing. Nina Bočková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
otázky vedoucího: odpovězeno otázky oponenta: odpovězeno doc. Ing. Veronika Solilová, Ph.D.: -V případě platby na jiný než je zveřejněný účet, je toto hodnoceno jako podezřelá transakce? Odpovězeno. -Jak se rozpozná podezřelá transakce. Jaké informace si musí plátce zjistit, aby vyvrátil/potvrdil podezřelou transakci? Odpovězeno. -Nespolehlivý plátce - registr, je možné to považovat za nástroj pro konkurenční boj? Odpovězeno. prof. Ing. Mária Režňáková, CSc.: Test uvedený v práci je autorská práce? Ano, odpovězeno. Ing. Zuzana Křížová, Ph.D.: Neměl by mít uvedený test nějaké váhy, jaký je jeho mechanismus? Odpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO