Optické měření deformací přírubových spojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá optickým měřením přírubových spojů při utahování a teplotním zatěžování. Jsou porovnány komerčně dostupné optické systémy se sestupnou invazivitou v průmyslovém prostředí. Různé stavy zatěžovaní jsou vyhodnoceny jak ve 3D (skenování, DIC), tak ve 2D (DIC). Měřením při zatěžování jsou získána data pro vyhodnocení citlivosti i přesnosti systému s přidruženým vyhodnocením o šíři poskytovaných dat. Vyhodnocení dat prokázalo stejnou přesnost pro využití 2D i 3D systému a možnost kontrolovat kvalitu spoje vyhodnocováním kontrolních rozměrů v provozu.
The diploma thesis addresses the topic of optical measurements of flange joints during tightening and thermal loading. Commercially available optical systems with decreasing invasiveness were compared in opportunity which offer to an industrial environment. Various conditions are evaluated in 3D (scanning, DIC) as well as in 2D (DIC). The data for evaluation of sensitivity and system accuracy together with the evaluation of the data range were obtained by the measurement. Data evaluation showed the same accuracy for 2D and 3D system and the possibility of quality inspection of the joint by assessing the inspection dimensions in operation.
Description
Citation
SCHMIDTOVÁ, M. Optické měření deformací přírubových spojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Dětřich Robenek (člen) Ing. Radomír Mendřický, Ph.D. (člen) Ing. Petr Špalek (člen) prof. RNDr. Matej Daniel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce a zodpověděla otázky oponenta. Otázka oponenta 1: Můžete prosím stručně vysvětlit, jak konkrétně (resp. v jakém místě) bylo jednotlivými metodami měřeno stlačení těsnění – parametr D na obr. 4-9. Pokud byl měřen z posunu konce trubek, nemohl být tento údaj zkreslen dilatací při teplotě 110°C? - ODPOVĚZENO Otázka oponenta 2: Z většiny provedených měření vychází, že po zahřátí na 110°C dojde k poklesu stlačení těsnění, naopak po opětovném ochlazení k výraznému nárůstu stlačení? Je toto chování v souladu s realitou (očekáváním)? Jak by se těsnění chovalo po opakovaném zahřátí a zchlazení? Není to v rozporu s tvrzením v kap. 2.3 (výzkumem [24]), který uvádí, že s teplotou dochází k nárůstu napětí ve šroubech? - ODPOVĚZENO Otázka oponenta 3: V textu je mnohokrát zdůrazňováno, že z výsledků je zřejmý trend v důsledku zatěžování a vlivu teploty. V práci je ale provedeno jen jedno měření pro teplotu - lze z tohoto dle Vás učit trend a označit výsledky za spolehlivé? Pokud je zde spolehlivá opakovatelnost, jak vysvětlíte tak odlišné výsledky pro měření č. 1 (M1) – např. levý graf na obr. 5-11? Zde je dokonce opačný trend oproti měření M2 a M3. - ODPOVĚZENO Otázka oponenta 4: Často zmiňujete termín „relaxace“. Můžete tento pojem, resp. jeho důsledky vysvětlit na Vámi použitém konkrétním řešení (chování po zahřátí a ochlazení přírubového spoje)? - ODPOVĚZENO Otázky komise DP: doc. Mazůrek: Jak to vypadá s aplikací metody do praxe? V zadání to vypadá na pouze přípravné kroky. Jak se na množinu spojů v praxi bude aplikovat tato metoda? - ODPOVĚZENO Jak by se kontroloval prezentovanou metodou počet třeba 820 kamer v reálné elektrárně? – ODPOVĚZENO Existují jiné systémy na jiném principu pro stejný účel? Toto mi chybělo v rešerši. – ODPOVĚZENO Prof. Daniel: Jak velká je chyba měření? Dala by se chyba zmenšit využitím většího množství kamer? – ODPOVĚZENO Ověřovala jste uvedenou přesnost? – ODPOVĚZENO prof. Hartl: Optický systém mi přijde trošku neefektivní pro dané aplikace. Prosím o komentář. - ODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO