Návrh a realizace CO2 Laseru s výkonem do 100W

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku malých CO2 laserů a jejich možného využití pro komerční výrobu. V první části práce jsou popsána dostupná zařízení na trhu a hodnocení jejich parametrů. V praktické části jsou specifikované parametry, které plynou z potencionálního využití technologie. Na základě těchto parametrů je zpracován návrh stroje a kompletní konstrukční řešení. Experimentální část se dále věnuje návrhu konstrukčních komponent, řídicího systému, elektrotechnických systémů a obecně komplexnímu technicko-technologickému řešení zařízení, včetně ekonomického hodnocení návrhu. Součástí práce je dále samotná stavba stroje včetně oživení, nastavení a odladění pro uvažovanou výrobu. Realizovaný stroj byl podroben testování, aby byla zajištěna požadovaná kvalita výroby.
This work is focused on the problematics of small CO2 lasers and their possible use for commercial production. The first part describes devices available on the market and evaluation of their parameters. The practical part specifies the parameters that arise from the potential use of technology. Based on these parameters, design of the machine and its complete mechanical design are elaborated. Furthermore, the experimental part deals with the design of structural components, control system, electrical systems and in general a complex technical-technological solution of the equipment, including economic evaluation of the design. Part of the work is also the construction of the machine itself, including activation, adjustment and debugging for the considered production. The constructed machine was subject to testing to ensure required quality of production.
Description
Citation
ŠRENK, J. Návrh a realizace CO2 Laseru s výkonem do 100W [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. et Ing.Mgr. Jana Petrů, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zbyněk Studený, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. V práci uvádíte, že NMO vytváří jen velmi malou tepelně ovlivněnou oblast. Týká se to i metod LBM, PBM, EDM? Jak velká ovlivněná oblast může vzniknout a u kterých materiálů je třeba toto řešit? zodpovězeno 2. V práci uvádíte, že jste změnil mechanismus ůběru materiálu změnou pozice ohniska vůči obrobku. Skutečně je to myšleno, že PMMA při změně pozice ohniska nebude sublimovat, ale oxidovat? zodpovězeno 3. Jaká je vaše přidaná hodnota výrobku? V čem jste lepší? zodpovězeno 4. Zvažoval jste aplikaci rotační osy? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO