Biotribologie umělých slz pro léčbu syndromu suchého oka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je součástí projektu TAČR TREND, jehož cílem je vývoj nové suroviny pro léčbu syndromu suchého oka. Vyvíjenou surovinou je derivát kyseliny hyaluronové, který je v této práci porovnáván s nativními kyselinami hyaluronovými a komerčními očními kapkami. Zkoumána je reologie a tribologie vzorků s důrazem na analýzu viskozity, mukoadhezivity a součinitele tření. K analýze součinitele tření je používán vytvořený tribologický model oka v konfiguraci pin-on-plate, který simuluje posuvné rychlosti odpovídající fyziologickému mrkání. Porovnání s nativními kyselinami hyaluronovými a produkty dostupnými na trhu ukazuje, že derivát dosahuje vyšší viskozity, projevuje mukoadhezivní vlastnosti a zároveň dosahuje nízkého součinitele tření. Tyto klíčové parametry ukazují, že modifikace kyseliny hyaluronové je možnou cestou ve vývoji léku na léčbu syndromu suchého oka.
This master thesis is a part of the project TAČR TREND, which aim is the development of new ingredient for treatment of dry eye syndrome. Developed ingredient is derivative of hyaluronic acid, which is in this thesis compared with native hyaluronic acids and commercial eye drops. Aim of this thesis is to describe rheological and tribological properties of measured samples in terms of viscosity, mucoadhesivity and coefficient of friction. Coefficient of friction was measured on created tribological model of the eye in pin-on-plate configuration which represents physiologically relevant sliding speeds of blinking. Comparison with native hyaluronic acids and commercial products of eye drops showed, that derivative reaches higher values of viscosity, has mucoahesive properties and has low values of coefficient of friction. Those key parameters show that modification of hyaluronic acid is promising way for drug development for dry eye disease.
Description
Citation
ČERNOHLÁVEK, M. Biotribologie umělých slz pro léčbu syndromu suchého oka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Dětřich Robenek (člen) Ing. Radomír Mendřický, Ph.D. (člen) Ing. Petr Špalek (člen) prof. RNDr. Matej Daniel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázka 1: V případě mechanismu normální lubrikace uvádíte princip molekulárních kartáčů. Jaké jsou důkazy pro danou teorii a potvrdili jste ji ve svých měřeních? – ODPOVĚZENO Otázka 2: Uveďte nevýhody použití kyseliny hyaluronové jako složky umělých slz vůči metylcelulóze, polyvinylalkoholu nebo polyethylenglykolu. – ODPOVĚZENO Otázka 3: Nakolik je důležitá geometrie oka pro tření a je vaše geometrie experimentu odpovídající? Otázka 4: Můžete porovnat výsledky v tabulce 4-3 s Hertzovým modelem? – ODPOVĚZENO Otázka 5: Na základě jakého kriteria jste zvolili složení vzorků? – ODPOVĚZENO Otázky komise DP: prof. Hartl: Jaká je tloušťka filmu v oku? – ODPOVĚZENO Dá se říct, že to funguje jako HD mazací film? – ODPOVĚZENO Hraje nějakou roli chemie v mezném filmu jako u běžných strojních kontaktů? – ODPOVĚZENO Kontakt je jako kontakt v ložisku? Jedná se o viskoelastický kontakt? Má smysl použít místo silikonu např. oko zvířecí? – ODPOVĚZENO Doc Koutný: Do jaké míry ovlivňuje mucinová vrstva součinitel tření? Jak je relevantní provedení provedených experimentů s tím, co se děje v oku? – ODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO