Konstrukce hydrostatického uložení divadelní točny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou hydrostatických ložisek. Cílem bylo navrhnout konstrukci testovacího zařízení axiálního hydrostatického ložiska. Axiální hydrostatické ložisko bylo podrobeno výpočtu a navrženo s ohledem na funkci testeru. Konstrukce testovacího zařízení byla dále podložena výpočty hlavních částí spolu s MKP analýzami. Návrh provázelo též seznámení s hydraulickou částí hydrostatického ložiska, které probíhalo na konzultacích s Bosch Rexroth. Cíl práce, návrh testovacího zařízení v měřítku 1:10, byl splněn. Následující výsledky z testů hydrostatického ložiska umožní zavést nové postupy do výroby točen, uložených na hydrostatickém ložisku. Zkoumání provozních stavů a dovolených montážních nepřesností umožní též snížit výrobní nároky na uložení ložiska.
This thesis deals with the issue of hydrostatic bearings. The aim was to design a test rig for an axial hydrostatic bearing. The axial hydrostatic bearing was calculated and designed with respect to the function of the tester. The construction of the test equipment was further supported by calculations of the main parts together with FEM analyses. The design was also accompanied by an introduction to the hydraulic parts of the hydrostatic bearing, which took place in consultation with Bosch Rexroth. The aim of the work, the design of a test device in a scale of 1:10, was completed. The following results from hydrostatic bearing tests will allow the introduction of new procedures in the production of turntables mounted on a hydrostatic bearing. Examination of operating conditions and permissible assembly inaccuracies will make it possible to reduce the production requirements for bearing mounting.
Description
Citation
FOLTÝN, J. Konstrukce hydrostatického uložení divadelní točny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Dětřich Robenek (člen) Ing. Radomír Mendřický, Ph.D. (člen) Ing. Petr Špalek (člen) prof. RNDr. Matej Daniel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázka č. 1 - V kapitole 2.1.4 (v posledním odstavci) uvádíte, že je možno "do buněk dodávat různý tlak" ... a o něco dále v textu hovoříte o "konstantním dodávaném průtoku maziva pro každou buňku". Rovněž dále v textu diplomové práce zmiňujete někdy "dodávku tlaku" a někdy zase dodávku průtoku maziva. Vysvětlete prosím přesněji souvislost mezi dodávaným průtokem maziva a tlakem v buňkách. - ODPOVĚZENO Otázka č. 2 - V kapitole 2.6.1 popisujete hydraulické komponenty a věnujete se především obšírnému popisu jednotlivých typů čerpadel (hydrogenerátorů). Všechny uvedené typy patři do kategorie tzv. objemových čerpadel, které se v hydraulických (přesněji hydrostatických) systémech převážně používají. Zajímá mě Váš názor na možnost požití čerpadel odstředivých pro aplikaci napájení hydrostatického ložiska, s uvedením technických rozdílů, a případně výhod a nevýhod, ve srovnání s popisovanými čerpadly objemovými. - ODPOVĚZENO Otázka č. 3 - V kapitole 2.6.1 dále popisujete akumulátory (přesněji tlakové akumulátory) a uvádíte dvě konstrukční varianty - a sice vakový a membránový tlakový akumulátor. Prosím o vysvětlení hlavního rozdílu z hlediska funkce a parametrů (tzn. nikoliv z pohledu konstrukčního provedení) s uvedením případné výhodnosti jednoho z provedení pro aplikaci v popisovaných hydraulických systémech. - ODPOVĚZENO Otázka č. 4 - V kapitole 4.2.2 se na str. 72 zmiňujete o potřebě chlazení hydraulického systému. Chtěl bych od Vás zodpovědět otázku proč je nutno hydraulický systém chladit, co je hlavním zdrojem oteplení systému a zda by bylo možné početně stanovit předpokládaný chladicí výkon, případně jak by bylo vhodné při úvaze o tepelné bilanci systému postupovat. - ODPOVĚZENO Otázka č. 5 - V kapitole 4.2.3 popisujete koncept pohonu pomocí elektromotoru řízeného frekvenčním měničem bez nutnosti použití dalšího převodového zařízení (což podmiňujete funkčností el. motoru při nízkých otáčkách). Následně tento koncept pohonu doplňujete šnekovou převodovkou. Prosím o doplnění této myšlenky o technické porovnání a uvedení výhod či nevýhod obou uvedených řešení, případně o doplnění o jiné konstrukční provedení. - ODPOVĚZENO Otázky komise DP: doc. Mazůrek: Dotaz k porovnání tohoto systému s konvenčním systémem? Jaké to řešení má výhody proti kolejnici? – ODPOVĚZENO prof. Hartl: Jak se ložisko chová z pohledu zatížení a odlehčení? – ODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO