Návrh malé multifunkční modelářské CNC frézky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem malé multifunkční modelářské CNC frézky umožňující frézování slitin hliníku i 3D tisk metodou FDM. Na základě rešerše, analýz a definovaných vstupních požadavků je vytvořen konstrukční návrh, který je ověřen výpočty. Práce obsahuje popis všech částí konstrukce včetně tiskové hlavy, zásobníku nástrojů a bezpečnostního krytování. Následuje popis seřízení geometrie stroje a volba řídicího systému. Součástí práce je 3D model a výkresová dokumentace vybraných konstrukčních uzlů.
This diploma thesis deals with the construction proposal of a small multifunctional modeller CNC milling machine that enables milling of aluminium alloys and 3D printing using the FDM method. Based on the research, analyzes and defined entry requirements the construction proposal is created and verified by calculations. The thesis contains a description of all the construction parts including the printhead, the tool tray and the safety cover. The other part of the thesis describes the machine geometry adjustment and specifies the choice of control system. The thesis includes a 3D model and the drawing documentation of selected structural nodes.
Description
Citation
STRNAD, J. Návrh malé multifunkční modelářské CNC frézky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentuje svoji práci. Přečetli se posudky a student odpovídá na otázky oponenta. Komise se ptá na vybrané dvoufázové a třífázové motory a jejich odměřování. Komise se ptá na ovládaní brzdy a příslušného motoru. Komise se ptá na přesnost polohování, rozlišitelnost a chybu polohy. Komise se ptá na způsob namontování vozíku na lineárním vedení. Komise se ptá na jištění 25 A z běžné jednofázové zásuvky. Komise se ptá na výšku oplocení zařízení a její zdůvodnění. Komise se ptá na možnosti transportu CNC frézky. Komise se ptá na bezpečnost frézky při otevřených dveřích pro větší obrobek a při tisku materiálu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO