Konstrukce jednoúčelového stroje pro automatické testování pneumatického šroubení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této diplomové práce je konstrukční návrh jednoúčelového stroje pro automatické testování pneumatického šroubení. Na pneumatické šroubení používané v brzdových systémech se kladou vysoké technické požadavky a 100% kontrolu těsnosti ve výrobě. V takovém případě ruční testování není efektivní a cílem je daný proces automatizovat. V teoretické části se uvádějí pneumatické mechanismy, rozbor testovaného pneumatického šroubení s technickými parametry, možnosti testování těsnosti, použití sensorů a otočných stolů. V praktické části byl proveden systémový rozbor řešené problematiky, podle kterého se postupovalo při celkovém návrhu. Následně je zpracován detailní konstrukční návrh stroje. Závěr práce obsahuje zhodnocení celého projektu.
The subject of this diploma thesis is the design of a single-purpose machine for automatic testing of pneumatic fittings. Pneumatic fittings used in brake systems are subject to high technical requirements and 100% tightness control in production. In this case, manual testing is not effective and the goal is to automate the process. The theoretical part presents pneumatic mechanisms, analysis of the tested pneumatic fitting with technical parameters, the possibility of tightness testing, use of sensors, and rotary tables. In the practical part, a systematic analysis of the problem was performed, according to which the overall design proceeded. Subsequently, the design of the complete machine containing individual nodes is processed, supplemented by the necessary calculations. The conclusion of the thesis contains an evaluation of the whole project.
Description
Citation
TEJKL, M. Konstrukce jednoúčelového stroje pro automatické testování pneumatického šroubení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Kolář, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentuje svoji práci. Přečetli se posudky a student odpovídá na dotazy oponenta. Komise se k obhajobě ptá: - na kapacitu a taktu testovacího stroje - na průběh testování a jeho požadavky, - na jiný způsob výroby držáku s ohledem na cenu, - na materiál snímaného dílu indukčním snímačem, - jakým způsobem budu řešeny kabely a rozvody sítě ve stroji, - jakým způsobem je řešeno polohováni manipulátorů a jeho seřízení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO