Návrh řízení spalovací komory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je rešerše celého procesu testování výfukových spon. Je zde uveden popis testovacího zařízení určeného k simulaci reálných podmínek provozu výfukové sestavy nazývaného „Hot Gas Test Bench“ neboli test zatížení horkým plynem. Tato práce řeší optimalizaci procesu nastavení testu na základě zjištění optimálního poměru průtoku vzduchu jakožto okysličovadla a zemního plynu jakožto paliva. Tedy nastavení vstupních parametrů otáček dmychadla vzduchu a otáček dmychadla plynu. V diplomové práci je vytvořen návrh inicializačního i kontrolního procesu k zajištění optimálního spalovacího poměru během celé délky testu.
The subject of the diploma thesis is research of the testing process exhaust clamps. There is a description of a testing device designed to provide simulations of the real operating conditions on an exhaust assembly. The testing device is named the Hot Gas Test Bench. The thesis solves the optimization process of the test setup by determining the optimal fuel ratio, which is given by air flow as oxidizer and flow of natural gas as fuel. The input parameters which provide flow of mentioned fluids are speeds of blowers. In diploma thesis is created a design of initialization and control process to ensure the optional combustion ratio during the entire length of the test.
Description
Citation
BÁBÍČEK, O. Návrh řízení spalovací komory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil komisi s diplomovou prací na téma Návrh řízení spalovací komory. Popsal možnosti výskytu spalovací komory a zaměřil se na validaci výfukových spon s ohledem na množství spalin. V prezentaci dále popsal měřící zařízení, jeho funkci a rozměry. Zmínil nastavení testu prostřednictvím dmychadla regulací jeho otáček, proces řízení spalování, měření průtoku vzduchu a parametry v okruhu vzduchu. Uvedl možnosti měření průtoku plynu. Uvedl závislost průtoku zemního plynu na teplotě. Popsal možnosti analýzy spalin prostřednictvím lambda sondy a analyzátoru spalin. V prezentaci zobrazil také základní okruh spalovacího systému a popsal jednotlivé části. V závěru shrnul výsledky práce, způsoby výpočtu spalovacího poměru, výpočty příslušných tlaků a vlastní přínos. Oponentem byl student dotazován na možnosti validace experimentálního ověření výpočtu. Zmínil hlavní úskalí s ohledem na měření hlavních paramterů, tj. tlaku a průtoku. Dotaz zodpověděl. Dále na dotaz shrnul možnosti kontroly spalin. Otázku zodpověděl. Byl také dotazován na negativa a pozitiva změny otáček během měřícího cyklu. Objasnil hlavní přínosy s ohledem na stanovení jednotlivých měřených veličin. Uvedl i zápory v činnosti PID regulátoru. Komisí byl student dotazován na nasazení hmotnostního teplotního průtokoměru a na jeho funkci. Funkci popsal a vysvětlil způsob vyhodnocení daných parametrů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO