Návrh robotického pracoviště pro laserové značení automotive komponent

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřená na návrh robotického pracoviště pro laserové značení hliníkových ramen pro automobilní průmysl. Úkolem robotické buňky je odebírání ramen závěsu kol z palet na výstupu linky předmontáže, jejich značení a finální třídění. Nejdříve jsou v práci představeny technologie značení používané v automobilovém průmyslu. Následně jsou popsány některé programy sloužící pro simulaci výrobních procesů a průmyslových robotů. Poté následuje popis několika variant layoutu jako možných řešení zadaného problému a nato je provedena konstrukce vybrané varianty. S využitím softwaru RobotStudio je vytvořená simulace značící buňky pro ověření procesu. Na závěr je provedeno technicko – ekonomické zhodnocení.
This diploma thesis is focused on the design of a robotic workstation for laser marking of aluminium hinges for the automotive industry. Robots remove wheel hinges from palettes at the end of a preassembly line, mark them a sort them. At first, selected marking technologies used in the automotive industry are introduced. Afterwards, a few robot and process simulation software are described. Subsequently, several layout variants are created as viable options for process handling and the chosen variant is designed in detail. Using RobotStudio software, a simulation of the robotic marking cell is made for process verification. Finally, a technical - economic evaluation is performed.
Description
Citation
PÁTEK, V. Návrh robotického pracoviště pro laserové značení automotive komponent [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Kolář, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentuje svoji práci. Přečetli se posudky a student odpovídá na dotazy oponenta. Komise se k obhajobě ptá: - na výběr variant a jejích hodnocení, - na takt linky a pohyb robotů, - na řízení buňky a robotů a komunikaci mezi nimi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO