Brno Jižní Město na Poříčí, lokalita Trojmostí Komunikační prostor sociální soudržnosti komunity, polyfunkční objekt a prostor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cielom mojej práce bolo vytvorenie polyfunkčného domu, ktorý slúži ako prepojenie medzi centrom mestra Brna a jeho indrustriálnou časťou. Táto budova je tiež v priamom kontakte s historickým viaduktom, ktorý by bol pre tento projekt vykopaný. Tento historický viadukt v dnešnej dobe slúži ako železničná trať. Hlavné brnenské nádražie sa ale plánuje podľa nového návrhu KAM odkláňať a tak ostane viadukt nevyužitý. Z toho dôvodu tiež dodáva charakter a zaujímavosť mostu, na ktorom som sa rozhodol navrhovať tento projekt. Domy na mostoch nad riekou nie sú vôbec niečím vychýreným. Nestavajú sa vôbec v takej miere ako by sa čakalo. Dom na moste poskytuje nielen praktické prepojenie oboch brehov a využitie každého miesta na zástavbu, ale zároveň aj estetický pôžitok. Je to niečo, čo nie je videné každý deň.
The aim of my work was to create a multifunctional house, which serves as a connection between the city center of Brno and its industrial part. This building is also in direct contact with the historic viaduct that would be excavated for this project. Today, this historic viaduct serves as a railway line. However, according to the new KAM proposal, the main Brno railway station is planned to be diverted, so that the viaduct will remain unused. For this reason, it also adds character and interest to the bridge on which I decided to design this project. The houses on the bridges over the river are not something out of the ordinary. They are not built at all to the extent expected. The house on the bridge provides not only a practical connection between the two banks and the use of each place for development, but also an aesthetic pleasure. It is something that is not seen every day.
Description
Citation
TASCH, D. Brno Jižní Město na Poříčí, lokalita Trojmostí Komunikační prostor sociální soudržnosti komunity, polyfunkční objekt a prostor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša (předseda) mgr inź. arch Szymon Rozwalka (člen) MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Mikeš (člen) prof. Ing. arch. Hana Urbášková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
student prezentuje digitálně a na modelu student reaguje na oponentský posudek a otázky zmíněné v něm Otázky / body diskuze statika - napojení na stavbu mostu napojení na pěší stezku historická návaznost na využití prostoru nad řekou reakce na vedutu města ocelová konstrukce garáže, vnitřní využití forma domu otázka prosazení vlastního přesvědčení - doxa, urdoxa
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO