Vizualizační nástroj pro pilota dronu v Microsoft HoloLens 2

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Ovládání drona může být nelehký úkol a spolu s rozrůstající se škálou využití a zájmem o tyto bezpilotní letouny, se zvedá zájem i o dokonalejší a vyspělejší nástroje určené k jejich ovládání. V mnoha odvětvích se na repetetivní úkoly drona využívají auto-pilotní programy, které zajistí určitou míru automatizace. Zůstává stále mnoho situací, kdy je zapotřebí ovládat drona manuálně, tedy s přítomností osoby, která letoun ovládá. Takový pilot je právě nejvíce závislý na nástroji, který k ovládaní drona využívá a ve většině případů nepotřebuje pouze drona ovládat, ale mít dostatek údajů jak o letounu, tak o jeho okolí.      Běžně využívané aplikace tyto údaje zobrazují operátorovi na displej zařízení, což způsobuje určitou míru dezorientace pro pilota, který je nucen přepínat mezi těmito kontexty. Cílem této práce je prozkoumat možnost využití rozšířené reality, jakožto prostředí pro nástroj ulehčující pilotovi s dronem operovat a plnit různá zadání. Pro zobrazení rozšířené reality jsou použity brýle Microsoft HoloLens 2, které v rámci vyvinuté aplikace v reálném čase zobrazují informace potřebné k ovládání drona a zvládnutí různých úkonů přímo do prostoru k dronu na obloze, čímž se minimalizuje nutnost přepínání kontextu.
Controlling a drone can feel like a difficult task. Numerous different usage possibilities, together with increasing interest there is even bigger need for advanced tools that allow user to control these robots. In many sectors, auto-pilot programs are used that provide a bit of automatization for repetitive tasks.  However, there are many situations that require manual approach of the pilot. Such person needs constant live information about the drone, its position, and surroundings. Due to these dependencies, the pilot requires reliable tool that would allow him to control the drone.      Widely used application use screen to display such information. Pilot is then forced to switch between multiple contexts and must compromise his concentration. The aim of this bachelor thesis is to explore the existing possibility of such application in augmented reality. The goal is to create an environment which would lighten the task of controlling the drone for the pilot. As the device that allows the user to work with augmented reality, this thesis introduces Microsoft Hololens 2. These glasses can display information through the developed application which is needed for controlling a drone. Needed information are displayed directly in real-time while the pilot is also aware of many other data used for completing the tasks. The aim is to reduce the disorientation of the pilot.
Description
Citation
VÁCLAVÍK, M. Vizualizační nástroj pro pilota dronu v Microsoft HoloLens 2 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Uvažoval jste o použití force feedbacku na Xbox ovladači, např. pro upozornění na blízkou překážku nebo jiné nebezpečí? Komise, například: Je to testováno s uživateli? Komise, například: Proč se třepe model dronu v letu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO