Využití sítí typu GAN pro zpřesňování detekce a rozpoznávání dopravních značek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo rozšíření datové sady pro detekci dopravních značek. K řešení byly použity generativní neuronové sítě typu PatchGAN a Wasserstein GAN, kombinující architektury DenseNet a U-Net. Modely byly navrženy k syntéze snímků reálně vypadajících dopravních značek z obrázků jejich norem. Model pro detekci objektů typu SSD, natrénován pouze na syntetických datech, dosáhl přesnosti 59.6 % mAP, což je o 9.4 % lepší výsledek oproti referenčnímu modelu, natrénovaném pouze na původních datech. V případě natrénování modelu na kombinaci syntetických a původních dat, dosáhl SSD model přesnosti až 80.1 % mAP.
The goal of this thesis was to extend a dataset for traffic sign detection. The solution was based on generative neural networks PatchGAN and Wasserstein GAN of combined DenseNet and U-Net architecture. Those models were designed to synthesize real looking traffic signs from images of their norms. Model for object detection SSD, trained on synthetic data only, achieved mean average precision of 59.6 %, which is an improvement of 9.4 % over the model trained on the original data. SSD model trained on synthetic and original data combined achieved mean average precision of 80.1 %.
Description
Citation
GLOS, M. Využití sítí typu GAN pro zpřesňování detekce a rozpoznávání dopravních značek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Porovnejte výsledky Vaší experimentální práce s dříve publikovanými pracemi.  Vysvětlete, proč jste použil různé testovací sady při porovnáni s dříve publikovanými pracemi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO