Interpretace neuronových sítí ve zpracování řeči

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
S rastúcou popularitou hlbokých neurónových sietí, nedostatok transparentnosti spôsobenejich funkciou čiernej skrinky, zvyšuje dopyt po ich interpretácii. Cieľom tejto práce je získať nový pohľad na hlboké neurónové siete v úlohách spracovania reči. Konkrétne klasifikácia pohlavia z AudioMNIST datasetu a klasifikácia rečníka z filter bánk VoxCeleb datasetu s použitím konvolučnej a reziduálnej neurónovej siete. Na interpretáciu týchto neurónových sietí bola použitá metóda propagácie relevancií cez vrstvy. Táto metóda vytvorí tepelnú mapu, ktorá vyznačí príznaky, ktoré prispeli ku správnej klasifikácii pozitívne a ktoré negatívne. Ako výsledky interpretácie ukazujú, klasifikácie boli založené najmä na nižších frekvenciách v reči a čase. V prípade klasifikácie pohlavia sa mi podarilo nájsť vysokú závislosť modelu na veľmi malom počte príznakov. Pomocou získaných informácií som vytvoril rozšírený trénovací set, ktorý zvýšil robustnosť modelu.
With the growing popularity of deep neural networks, the lack of transparency caused by their black box representation is raising demand for their interpretability. The goal of this thesis is to gain new insights into deep neural networks in speech processing tasks. Specifically, gender classification task on AudioMNIST dataset and speaker classification task on filterbanks from VoxCeleb dataset using convolutional and residual neural network. Layer-wise relevance propagation was used for the interpretation of these neural networks. This method produced heatmaps highlighting features that contributed positively and negatively to the correct classification. As results of interpretation show, classifications were mainly based on lower frequencies in time. In the case of gender classification, I managed to find the model's high dependency on a small number of features. Using obtained information, I created an augmented training set that increased the model's robustness.
Description
Citation
SARVAŠ, M. Interpretace neuronových sítí ve zpracování řeči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Při interpretaci sítě klasifikující mluvčí jsou v Obrázcích 6.10, 6.12 a 6.14 uvedené i hodnoty relevancí. Jejich dynamický rozsah se diametrálně liší při použití různých LRP pravidel. Komentujte tento rozdíl. Jak se dynamický rozsah liší od rozsahů relevancí z experimentů týkajících se klasifikace pohlaví? V textu se několikrát vyskytuje tzv. "Clever Hans predictor". Vysvětlete, co pojem znamená a odkud se vzal právě tento název. Řídil jste se pouze původním článkem, nebo jste i vytvořil nějaká podstatná rozšíření?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO