Studium extrakce poly(3-hydroxybutyrátu) z biomasy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Polyhydroxyalkanoáty jsou skupina biopolymerů vyskytujících se uvnitř buněk mikroorganismů. Na základě jejich zjištěných fyzikálně-chemických vlastností je možné vnímat je jako alternativu běžně používaných materiálů petrochemického původu jako jsou polypropylen a polyethylen. Bakalářská práce se zabývá izolací konkrétního druhu PHA z biomasy a obsahuje experimentální část a literární rešerší týkající se této problematiky. Pojednává o původu a využitelnosti PHA, úskalích jejich biotechnologické produkce a především se zabývá různými možnostmi jejich izolace. Předmětem experimentální části bylo srovnat výsledky extrakce PHA z biomasy pomocí dvou rozpouštědel na esterové bázi. Sledovanými parametry byla molekulová hmotnost polymeru, extrakční schopnost rozpouštědel a jejich odolnost proti hydrolýze. Cílem práce bylo ověřit koncept izolace P3HB pomocí nehalogenovaného bio-rozpouštědla za vhodných podmínek.
Polyhydroxyalkanoates are a group of biopolymers which occur in cells of microorganisms. These biopolymers can be considered as alternatives to commonly used petrochemical materials such as polypropylene and polyethylene due to their physical and chemical properties. This bachelor thesis focuses on isolation of particular kind of PHA from biomass and contains both experimental and theoretical part. It consists of information about the origin and usage of PHA, challenges and problems of their biotechnological production and mainly various ways of downstream. Experimental part includes comparison of PHA extraction from biomass done by two ester solvents. Studied parameters were molecular weight of the polymer, solvent extraction ability and their resistance against hydrolysis. The main goal of this thesis was to verify the best process conditions of isolation done by nonhalogenated bio-solvent.
Description
Citation
JAŠEK, V. Studium extrakce poly(3-hydroxybutyrátu) z biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Jak jste dosáhl uvedené velikosti biomasy 1-2 mm? Jak dobře je použitý preparát rozpustný? Co je myšleno pojmem biorozpouštědlo?doc. Obruča: Jak si vysvětlujete větší pokles molekulové hmotnosti? Můžete blíže popsat, jak byla sledována hydrolytická stabilita?doc. Brázda: Jaký je rozdíl v produkci PHA u rekombinantů ve srovnání s přirozenými producenty? Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 2 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO