Brno Jižní Město na Poříčí, lokalita Trojmostí Komunikační prostor sociální soudržnosti komunity, polyfunkční objekt a prostor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Dnes více než kdy dříve lidská populace podléhá depresím, úzkostem či syndromu vyhoření. Neubývá ani případů civilizačních chorob jako jsou kardiovaskulární, nádorová nebo alergická onemocnění atp. A to, jak se chováme ke svému tělu a nitru, se projevuje i na našem chování k planetě, o jehož neudržitelnosti už nikdo nepochybuje. Proto místo, na kterém by bylo možné věnovat se kultuře a rozvoji, je pro budoucí čtvrť nezbytné. Na jednom místě se tak může setkat kultura, sport, práce i odpočinek. Díky knihovně, přednáškám i jiným způsobům vzdělávání může dojít k prohloubení osobní i společenské zodpovědnosti. Divadlo a další formy kultury dají možnost rozvoje duševního i duchovního rozměru. Wellness a otevřené zahrady umožní věnovat se na péči o sebe i život v přírodě. A otevřené dílny, coworking i restaurační zařízení mohou podpořit zručnost obyvatel i vztahy mezi lidmi a skupinami různého zaměření či věku. Místo samotné má díky svému umístění na křižovatce horizontální a vertikální komunikace silný potenciál. Může se stát veřejným prostranstvím, které k sobě setkává oba břehy Svratky, historickou část města s novou výstavbo a díky blízkému plánovanému parku a řece i člověka s přírodou.
Today, more than ever, the human population is subject to depression, anxiety or burnout. There are also fewer cases of diseases of civilization such as cardiovascular, cancer or allergic diseases, etc. And the way we treat our bodies and ourselves is also reflected in our behavior towards the planet, the unsustainability of which no one doubts anymore. Therefore, a place to focus on culture and development is essential for the future neighborhood. Culture, sports, work and relaxation can meet in one space. Thanks to the library, lectures and other forms of education, personal and social responsibility can be deepened. Theater and other forms of culture give the possibility of developing a mental and spiritual dimension. Wellness and open gardens allow you to take care of yourself and life in nature. And open workshops, coworking and restaurant facilities can support the skills of residents and relationships between people and groups of different backgrounds or ages. Thanks to its location at the crossroads of horizontal and vertical communication, the place itself has strong potential. It can become a public space that meets both banks of the Svratka, the historical part of the city with new construction and, thanks to the nearby planned park and river, also man with nature.
Description
Citation
JIRKŮ, A. Brno Jižní Město na Poříčí, lokalita Trojmostí Komunikační prostor sociální soudržnosti komunity, polyfunkční objekt a prostor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša (předseda) mgr inź. arch Szymon Rozwalka (člen) MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Mikeš (člen) prof. Ing. arch. Hana Urbášková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka prezentuje - mluví také o společném zadání pro některé následující studenty, dále mluví o své samostatné práci, používá fyzického modelu studentka reaguje na náměty oponenta - řešení obnažení viaduktu, prostorotvornost návrhu Otázky / připomínky únikové cesty? výška atiky na střešní terase - 1,2 m otázka komise: jak by studentka doplnila únikové cesty? - studentka reaguje popisem řešení, vysvětluje na modelu diskuse o technickém řešení hudební chodba - využitelnost diskuse o napojení na město, intenzitě využití studentka na závěr shrnuje odpovědi na dříve položené otázky
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO