Mezera v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem práce je navrhnout městský dům ve vybrané lokalitě v Brně. V tomto případě se jedná o lokalitu na území Husovic v městské části Brno-sever. Pozemek, ve kterém je budova navrhována, se nachází v těsném sousedství Zábrdovic poblíž řeky Svitavy. Z místa se nabízí výhled na protější klášter a řeku, podél které dřív vedla část železniční dráhy Tišnovky, která už neexistuje. Dnes je nábřeží využíváno k procházkám a dalším sportovním aktivitám. Budova těží z blízkosti této frekventované trasy a z výhledů na okolní zástavbu. Vzhledem k orientaci pozemku ke světovým stranám a rušnosti a hlučnosti ulice, kterou generuje doprava, se v budově nenachází byty, ale je využívána pro komunitní centrum pro místní obyvatele. Průčelí respektuje uliční čáru. Současně reaguje na okolní zástavbu domy, pro jejichž fasády je typická symetrie. Významným bodem návrhu je průchod domem. V současnosti je pozemek součástí velkého neprůchozího „bloku“. Návrh pracuje s možností zastavit tento prostor menšími bloky domů, mezi kterými bude umožněn průchod z ulice Vranovská přes ulici Jana Svobody k nábřeží Svitavy. Jednou z možných cest bude i průchod skrz komunitní centrum a jeho zahradu.
The theme of the thesis in design building in a locality in Brno. In this case it means locality in Husovice which is part of Brno-sever. Area, where is the building designed, is situated very next to Zábrdovice near the Svitava river. From the place we can see convent on the next side of the river and the river. Part of Tišnovka railway used to lead along Svitava. In the present people use waterfront for walks and other sports. The building profits from this frequently used way and beautiful views. Because of orientation of the place and noise from the street from the traffic, isn’t building used for flats, but as a community centre for local inhabitants. The front respect street. Also it reacts at other house in the street, for which is symmetry typical. One of the main point of the house is passageway though the house. In the present is place part of big area without option of walk though. The project work with option of build some houses with streets between street Jana Svobody (and Vranovská street) and Svitava waterfront. One of the way will go through the community centre and its garden.
Description
Citation
PAVLICOVÁ, B. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Zdeněk Hirnšál (předseda) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) Ing. arch. Lenka Kropšová (člen) Ing. arch. Jan Mléčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
- představení projektu • komunitní centrum s pasáží (průchodem) • kavárna, sál klubové místnosti, administrativa, knihovna • konstrukce ŽB s cihelnou vyzdívkou (původně z cihel) - reakce na dotazy oponenta • prosvětlení a zatraktivnění nehostinného 1. PP - ? • popelnice do patra – není výtah, ale lze řešit, zvětšení míst. na kola • využití střechy – změna na zelenou, VZT pryč - následná diskuze • kostrbaté dispozice (knihovna, zalomený průchod) • komunikační schéma, konflikt provozu (kavárna) • umístění sálu reziduální prostory, klubovny až nahoře, oddělené, smysl atria?, úzké chodby • větrání CHÚC, 1. PP
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO