Náměstí Míru v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem návrhu bylo urbanistické vymezení nového prostoru náměstí pro společenský a kulturní život občanů. Podél ulice Lerchova je umístěn polyfunkční dům, který prostor náměstí uzavírá. Na druhé straně je náměstí pohledově otevřené směrem do parku na Kraví hoře. Dominantou náměstí na severní straně je stávající kostel sv. Augustina. Kulturní centrum uzavírá náměstí z jižní strany a je propojeno s komunitní zahradou. Primárním záměrem byla změna dopravní situace, která je aktuálně na náměstí Míru komplikovaná, bylo jí dosaženo napojením ulice Údolní a Březinova s propojením kolmé ulice před kostelem křižovatkou tvaru T a posunutím tramvajové smyčky směrem do parku. Hlavním objektem je pětipatrový polyfunkční dům v elementárním konceptu hmoty s průchodem, který určuje přirozenou osu pohybu lidí z náměstí ke škole na ulici Lerchova. Koncept budovy se odráží i na navrženém náměstí pomocí kontrastu barev a materiálů povrchů. Polyfunkční dům je v 1. NP řešen jako parter s komerčním využitím, podlaží nad ním slouží pro bydlení, podzemní podlaží pro parkování. Hmoty pro bydlení jsou rozděleny na část jednopatrových řadových bytových jednotek přístupných z platformy nad parterem a na jednotky ve čtyřpatrové hlavní budově. Do návrhu byly zakomponovány prvky modrozelené infrastruktury - travnaté plochy pro vsakování vod, stromy na náměstí a trvalkový záhon uprostřed smyčky.
The goal of my project is urban delimitation for social and cultural life of people. The multifunctional building takes place along the Lerchova’s street and it is a closing point of the square. The other side of affore mentioned square is opened towards the park on Kravi hora. The dominant place is a st. Augustin church, that is located on the north side. The closing point on the south is a cultural center, which is connected with community garden. My main intention is to change a traffic situation, that is currently quite problematic. To accomplish this I have joined the Udolni and Brezinova streets together with a perpendicular street. The tram loop is also shifted more into the parkside. The main object is the 5 floor multifunctional building, that is in elementary concept with passage. The object determines natural communication axis from the square to school in the Lerchova’s street. This concept is also reflected on the square. First floor is realized as a parter with commercial usage, the floor above is designed for living and parking is in the underground. Area for living is divided into a part of 1 floor housing units, that are accessible from a platform and a part of housing units inside the main building. Project comprises blue-green elements of grass surface for sucking the water into soil, trees in the square and perennial bed in the middle of tram loop.
Description
Citation
NOVÁKOVÁ, B. Náměstí Míru v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Jiří Knesl (předseda) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) Ing. arch. Pavel Bainar (člen) Ing. Stanislav Mikeš (člen) Ing. Michal Palaščák (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO