Mezera v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem mé bakalářská práce je návrh polyfunkčního domu ve vybrané proluce v centru města Brna v ulici Jezuitská. Hlavní myšlenkou bylo vytvoření polyfunkčního domu, který bude vhodně navržen do stísněné a hluboké proluky a bude kombinovat několik funkčních celků. Jde primárně o občanskou vybavenost se službami, administrativní funkcí a s možností studentského bydlení. V parteru se nachází obchod a kavárna. Ve své práci řeším a respektuji hmotovou návaznost na okolní zástavbu daného místa. Ve stísněné úzké proluce, která má danou výměru, bylo nutné rozdělit stavební pozemek na 2 hmoty, a to zejména z důvodu dostatečného proslunění všech prostor. Hlavní hmota uzavírá uliční čáru na Jezuitské ulici a druhá hmota uzavírá proluku do parku Danuše Muzikářové. V centrální části je vytvořen menší vnitroblok s vertikální komunikací s jednoramenným schodištěm a bezbariérovým řešením – výtahem. Horizontální komunikaci tvoří pavlače, které propojují obě hmoty v každém podlaží a z nich jsou přístupy do jednotlivých bytů a kanceláří. V navrhovaném polyfunkčním objektu je v přízemí průchod z ulice Jezuitská přes vnitroblok se zelení do parku Danuše Muzikářové.
The subject of my bachelor's thesis is the design of a multifunctional building in a selected gap in the center of Brno in Jezuitská Street. The main idea was to create a multifunctional house that will be suitably designed into a cramped and deep gap and will combine several functional units. It is primarily civic amenities with services, administrative functions and mostly student housing. On the ground floor there is a shop and a cafe. In my work I deal with the material connection to the surrounding buildings of the place and I respect it. In the cramped narrow gap, which has a given area, it was necessary to divide the building plot into 2 masses due to sufficient sun exposure of all spaces. The main mass, which closes the street line on Jezuitská Street and the second, which closes the gap in the park of Danuše Muzikářová. In the central part there is a smaller courtyard with vertical communication with a singlearm staircase and a barrier-free solution - an elevator. The horizontal communication consists of balconies, which connect the two materials on each floor and from them there are accesses to individual apartments and offices. In the proposed multifunctional building, there is a passage from Jezuitská Street through the courtyard with greenery to Danuše Muzikářová Park on the ground floor.
Description
Citation
HOBZOVÁ, P. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (předseda) MgA. Svatopluk Sládeček (člen) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. Lucie Žižková (člen) Ing. arch. Jan Foretník, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
- Prezentace studentky - Oponent náměty: neuvažován suterén? l neřešeno, technické zázemí v 1.np, podsklepení by stavbu prodražilo označení parteru, zvonky? l zvonky + schránky ve vnitrobloku, označení na perforovaném plechu perforovaný plech-přehřívání objektu? l stíní kostel - Otázky : strom je navržen/je tam historicky? l současně tam není je park a ulice v jedné úrovní? l ano řešení dispozice- orientace administrativy a bytů? l rušná ulice Jezuitská je stíněná kostelem, proto je taková orientace kanceláří dispozice bytu- výtka orientace ložnic na jih pavlače jsou kritické dle PBŘ, možný problém proč je pavlač v posledním patře obchozí? l kvůli výhledům počítáte se zdvižením vedlejšího domu? l ano- nejsou tam okna architektonické hledisko fasády do parku? l nový návrh pro Palác Typos - bude dostavěn k navržené budově jako první definujete výraz parku, fasáda v centru města , by měla vypadat
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO