Mezera v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Bakalářská práce se zabývá dostavbou proluky v centru Brna na Zelném trhu. Hlavním úkolem bylo najít vhodný program pro budovu. Dalším důležitým faktorem, která ovlivnila návrh byla velikost proluky a její možnosti využití. Díky malým rozměrům parcely je budova situována do výšky. Zároveň je kladen důraz na zachování charakteru Zelného trhu, tak aby budova výškově korespondovala s okolní zástavbou a zároveň, aby nenarušovala výhled z radniční věže. Budova také nabízí vyhlídkový prostor. Koncept budovy je založen na myšlence sdíleného domu. Nachází se zde jak sdílené pracovní prostory, tak sdílené bydlení. Dům díky tomuto konceptu je plně využíván a zároveň zde ruší bariéry anonymity jednotlivce a vytváří sociální vazby mezi uživateli objektu. Konstrukce domu je navržena tak, aby umožňovala vnitřní variabilitu prostoru a možné přizpůsobení domu do budoucnosti na různé požadavky doby. V přízemí je zachován uliční parter, který dotváří a charakterizuje Zelný trh.
The bachelor's thesis deals with the completion of a gap in the center of Brno on the Cabbage Market. The main task was to find a suitable program for the building. Another important factor that influenced the design was the size of the gap and its possibilities of use. Due to the small dimensions of the gap, the building is situated in height. At the same time, emphasis is placed on preserving the character of the Zelný trh, so that the height of the building corresponds to the surrounding buildings and at the same time so as not to disturb the view from the town hall tower. The building also offers a viewing area. The concept of the building is based on the idea of a shared house. There are both shared workspaces and shared housing. Thanks to this concept, the house is fully used and at the same time it removes the barriers of individual anonymity and creates social ties between the users of the building. The construction of the house is designed to allow internal variability of space and possible adaptation of the house to the future to different user requirements. On the ground floor, a street parterre is preserved, which completes and characterizes the Zelný trh.
Description
Citation
REMUTOVÁ, P. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (předseda) MgA. Svatopluk Sládeček (člen) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. Lucie Žižková (člen) Ing. arch. Jan Foretník, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
- Prezentace studentky - Oponent náměty: v čem vidíte přínos navrženého programu pro Zelný trh? l živost odraz náměstí v domě, sdílené bydlení je finančně dostupnější jakou úsporu přinesla půl patrová koncepce? l dům působí více otevřeněji, prosluněněji, má menší výšku, přístup po půl patře proč dům není bezbariérový? l je- přístupný z vnitrobloku - Otázky : jaká je výška budovy? l navazuje na širší okolí pro porotu je zajímavá kompozice pro koho je sdílené bydlení? l pro kohokoli, kdo rád změny, dle komise spíše hostel celá budova vytváří jeden požární úsek, kvůli výšce domu jak je řešeno zakládání nad sklepem? l kolem sklepa na pilotách, ztužené schodišťovým jádrem
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO