Vize pro Krnov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem bakalářské práce bylo navrhnout urbanisticko-architektonickou studii vymezené lokality v historické části Krnova, najít pro zástavbu odpovídající funkční využití a ověřit vizi budoucí zástavby s ohledem na dlouhodobý rozvoj centra. Řešené území se nachází v centru města, v blízkosti hlavního náměstí, mezi ulicemi Sv. Ducha a Soukenická. Lokalita je v přímém sousedství objektu bývalé textilní továrny, dominantního kostela Sv. Ducha /slouží městu jako kulturní centrum s koncertní síní/,židovské synagogy, kostela Minoritů s klášterní budovou a obytného bloku. Parcela také navazuje na okružní pás veřejné zeleně, který částečně kopíruje původní hradby města. V současné době je místo nevyužívaným brownfieldem. Po asanaci průmyslových budov působí lokalita s exponovaným nárožím neatraktivně a využití potenciálu je neadekvátní vzhledem k pozici blízkosti hlavního náměstí, i důležitých pohledových a dopravních návazností celé urbánní struktury Krnova. Kombinací městotvorných funkcí s důrazem na kvalitu veřejných prostor, by tak mohla vzniknout stále živá struktura zahrnující nejen novostavbu městského úřadu, ale i nová veřejná prostranství, multifunkční sál, galerii, kavárny, v případě rekonverze průmyslové budovy pak navazující prostory pro coworking, start-up kanceláře, popřípadě ubytovací zařízení.
The aim of the bachelor's thesis was to design an urban-architectural study of a delimited locality in the historical part of Krnov, to find a suitable functional use for the housing development and to verify the vision of its future regarding long-term development of the city centre. The area is located in the city centre, near the main square, between the streets of Sv. Ducha and Soukenická. The location is near the building of the former textile factory and the dominant church of St. Ducha that serves the city as a cultural centre with a concert hall. It is also near a Jewish synagogue, a Minorite church with a monastery building and a residential block. The plot is also connected to the circular strip of public greenery, which partially copies the original city walls. Currently, the place is an unused brownfield. After the rehabilitation of industrial buildings, the location with exposed corners looks unattractive and the use of its potential is inadequate due to the position near the main square, as well as to the important visual and transport connections of the entire urban structure of Krnov. The combination of urban functions with an emphasis on the quality of public spaces could create a still living structure including not only the new town hall but also new public spaces, multifunctional hall, gallery, cafes, in case of reconversion of the industrial building offices or accommodation facilities.
Description
Citation
ONDŘEJOVÁ, D. Vize pro Krnov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Radek Suchánek, Ph.D. (předseda) doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (člen) Ing. arch. Hana Maršíková (člen) Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen)
Date of acceptance
Defence
- studentka představuje stávající stav města, její koncept s důrazem na zeleň – pás jdoucí vnitroblokem - návrh – brána s dominantou v nároží - podrobné rozebrání dispozic a funkčnosti - čtení posudků - námitka oponenta na celkové řešení administrativy - studentka prokazuje, že je vše v souladu s normami - oponent dále vidí v části zeleně promarněnou šanci - studentka část ponechala jako klidový park - diskuse - zvážit dát úřad do jednoho podlaží - studentce šlo o propojení úředníků s veřejnou částí - pro koho jsou určeny terasy na střechách – došlo k vysvětlení - jaká je fasáda a z čeho jsou oblouky
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO