Analýza občanské vybavenosti sídlištních vnitrobloků v Bratislavě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá analýzou občianskej vybavenosti sídliskových vnútroblokov so zameraním na detské ihriská. Súčasťou práce je popis histórie výstavby bratislavských sídlisk, vrátane sídliska Trávniky, v ktorom sa analýza vykonávala. Toto sídlisko je v práci popísané ako zo všeobecného hľadiska, tak z hľadiska urbanistickej kompozície. V teoretickej časti sa popisuje problematika občianskej vybavenosti. Praktická časť práce obsahuje samotnú analýzu vnútroblokov, ich občiansku vybavenosť a využívanie, vybavenie a bezpečnosť detských ihrísk. Na záver boli zozbieraná dáta vyhodnotené pomocou SWOT analýzy, na základe ktorej boli identifikované najzávažnejšie problémy a boli navrhnuté úpravy a opatrenie pre ich zlepšenie.
This bachelor thesis focuses on an analysis of urban amenities in inner courtyards of housing estates with a special focus on playgrounds. It includes a description of the history of housing estates in Bratislava and especially the Trávniky estate, which was further analysed. This estate is analysed from both a general perspective and urban composition. The theoretical part discusses the area of public amenities in general. The practical part includes a comprehensive analysis of selected courtyards with a focus on playgrounds and their user experience, amenities and security. Collected data were analysed and a simplified SWOT analysis created. For the most pressing issues, changes and possible improvements were proposed.
Description
Citation
DEMOVIČOVÁ, T. Analýza občanské vybavenosti sídlištních vnitrobloků v Bratislavě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - předseda, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. Mgr. Josef Šíp - člen, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Během své prezentace s názvem "Analýza občanské vybavenosti sídlištních vnitrobloků v Bratislavě" studentka pohovořila o občanské vybavenosti zvolené lokality, o provedených analýzách. Následoval návrh možných úprav a opatření. Dále byly položeny otázky oponenta Ing. arch. Jana Májka, Ph.D.: 1) Lze pouze z metody pozorování vyvodit jednoznačné závěry pro případné úpravy analyzovaných míst? 2) Jaké jiné další metody by byly vhodné pro Vámi zpracované analýzy? Mohly by jiné použité metody vést k rozdílnému hodnocení, a tedy i odlišným závěrům? 3)Která část bakalářské práce byla, co do zpracování, nejobtížnější? Následovaly dotazy členů komise: doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. Vámi zpracována SWOT analýza - nemůže být dělena. SWOT analýza je východiskem. Ing. Radim Kolář, Ph.D. Čím jsou hřiště oploceny? Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. Hřiště co jste představila jsou na Slovensku standardní? Na Slovensku není dotační systém na revitalizaci? Budete Vaši práci předávat například starostovi? Ing. Radka Matuszková Jak je to řešeno s parkováním? Je dobře, že je parkování tak blízko hřiště? Ing. Mgr. Josef Šíp V práci jste analyzovala 7 hřišť. Byly mezi nimi nějaké zásadní rozdíly? Studentka na všechny dotazy odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO