Návrh dynamometru pro závodní pneumobil

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem měřící stanice s dynamometrem pro závodní pneumobil vyvíjený studentským týmem. Zařízení má za cíl usnadnit a zpřesnit ladění vozidla pro různé disciplíny. V úvodní části práce je provedena rešerše stávajících řešení komerčních dynamometrů. Dále je v rámci výběru vhodné brzdy posouzena možnost úpravy brzdy, která byla univerzitou nabídnuta k opětovnému využití pro tento projekt. Po ověření, že splňuje nutné požadavky, následuje představení několika koncepčních návrhů. Pro vybranou vlastní koncepci se specifickým řešením pro toto vozidlo je pak provedeno konstrukční řešení včetně ověření bezpečnosti vybraných konstrukčních uzlů.
This bachelor thesis concerns design of measuring station with a dynamometer for a racing pneumobile developed by a student team. The aim of this device is to simplify the process of tuning of the vehicle and to make it more precise. At the beginning of the work, there is a research of current commercial solutions of dynamometer stations. Then, while choosing a suitable brake, there is an evaluation of the possibility of repurposing an old brake, given by the university for this project. After verifying that it meets the necessary requirements, there are several concept solutions presented. For the selected concept, with a specific design for this vehicle, there is a complete design solution including safety analysis of selected nodes.
Description
Citation
FRITSCHER, M. Návrh dynamometru pro závodní pneumobil [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. David Škaroupka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce a odpověděl na otázky oponenta: 1) Obr. 5-9: Proč v konstrukci musí být nízká matice? Není tam úplně zbytečná? - zodpovězeno 2) Proč jste v konceptu 2 i ve výsledném řešení používal ozubený řemen? Je to nutné? - zodpovězeno 3) Jakým způsobem se upevní pneumobil k testovacímu standu? Jaké parametry/veličiny budou měřeny? - zodpovězeno Ing. Šperka - Jak jste navrhoval únosnost řemenu? Proč klinový moment zkreslí moment? - zopodvězeno doc.Vrbka - Jaká je základní myšlenka práce? Co měříte? Otáčky, výkon, točivý moment? Bylo realizováno? - zodpovězeno Ing.Škaroupka - Proč bylo zvoleno konkrétní koncepční řešení? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO