Konstrukce lineárních hodin řízených pomocí Arduino Uno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je navrhnout a realizovat funkční vzorek lineárních hodin s analogovou stupnicí pomocí 3D tisku. Nejdříve je řešeno konstrukční uspořádání dostupných zařízení a výběr použitelných elektronických komponent na základě požadovaných parametrů. Dále práce obsahuje konstrukční řešení tištěných dílů, kde je lineární pohybový mechanismus realizován jako ozubený hřeben a pastorek a posuv je řešen pomocí kluzného lineárního vedení. V práci je zahrnuto schéma zapojení použitých elektronických dílů. O řízení hodin se stará deska Arduino Uno, pro kterou byl vytvořen program dle požadovaných vlastností. V závěru byla ověřena funkčnost na vytvořeném vzorku. K práci jsou přiloženy výkresy sestavení a hlavních dílů a kompletní program.
The bachelor thesis deals with designing and realization of functional sample of linear clock with analog scale using 3D printing. Firstly, the structural arrangement of available devices and the selection of usable electronic components are solved based on the required parameters. After that, the work contains a design solution of printed parts, where the linear motion mechanism is designed as a rack and pinion and the feed of scales is solved using a sliding linear guide. The work includes a wiring diagram of used electronic parts. The Arduino Uno board takes care of the clock control, for which a program was created according to the required properties. In the end, the functionality on the created sample was verified. The work is accompanied by assembly drawings and drawings of the main parts and the complete program.
Description
Citation
HLADÍK, O. Konstrukce lineárních hodin řízených pomocí Arduino Uno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zbyněk Strecker, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a odpovídal na následující dotazy. Otázky oponenta: 1. Jaké výhody má prizmatické vedení číselníků oproti řešení J. Odoma? ZODPOVĚZENO 2. Proč byl použit motor shield a nebyl použit přímo krokový motůrek 28BYJ-48 s řadičem (na dratek.cz za 91 Kč)? ZODPOVĚZENO 3. V čem je navržená konstrukce lepší než prezentovaná rešeržovaná řešení? ZODPOVĚZENO 4. Šly by hodiny napájet z akumulátoru? Pokud ano, odhadněte délku běhu. Jak by šla případně spotřeba hodin snížit? ZODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO