Vstřikovací systémy raketových motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukcí trysek raketového motoru na kapalné látky. Teoretická část popisuje dělení do skupin a princip funkce raketových trysek. Následující rešeršní část detailně rozebírá nejčastěji využívané trysky včetně jejich možných verzí. Tato část se týká souosých, čepových a impinging trysek. Důraz je kladen na výtokový součinitel, chování spreje a definici optimální geometrie pro kvalitní atomizaci. Práce je zakončena návrhem zkušebních trysek a jejich experimentálním porovnáním. Testována je souosá tryska a dvě verze impinging trysky s ohledem na chování spreje, jejich výtokové součinitele, Sauterův střední průměr a rychlost kapek. Součástí práce jsou návrhové výkresy potřebné pro výrobu experimentálních trysek.
This bachelor thesis deals with liquid propelled rocket engine injector design. The theoretical part describes the categorisation and principles of the function of a rocket injector element. The following research part provides an in-depth examination of the most often used injectors including their possible versions. This section concerns coaxial, pintle and impinging injectors. The emphasis is laid on discharge coefficient, spray behaviour and definition of the optimal injector geometry for high-quality atomization. The thesis is concluded with a design of test injectors and their experimental comparison. Coaxial and two version of impinging injector are tested with regards to spray behaviour, their discharge coefficients, Sauter mean diameter and droplet velocity. Design drafts required for production are included in this thesis.
Description
Citation
VRBICA, K. Vstřikovací systémy raketových motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) V kapitole 6.1 uvádíte, že úhel kapalné stěny je nezávislý na tlaku. Soudíte tak na základě teorie nebo experimentu? Na čem závisí úhel kapalinové stěny u impinging trysek? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. 2) V závěru práce uvádíte, že v reálných podmínkách raketového motoru je třeba započítat další faktory jako vibrace, počet trysek, přítomnost horkých plynů. Jaké další faktory mohou ovlivnit sprej v reálných podmínkách? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: Prof. Štětina se zeptal: „ Jaký vliv má okolní tlak na vstřikování?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO