Turbogenerátory v jaderných elektrárnách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je ověřit využitelnost analytických metod pro určení termodynamických parametrů páry při průchodu parní turbínou, a to výpočtem a následným porovnání s reálnými daty z jaderné elektrárny Dukovany. Výpočet je doplněn stručným shrnutím principu výroby el. energie v jaderných elektrárnách a popisem primárního, sekundárního a terciálního okruhu JE Dukovany. Technicky podstatným bodem je také rešerše využívaných turbogenerátorů a rozdílů oproti TG v tepelných elektrárnách.
The aim of this thesis is to prove the viability of analytical methods for evaluation of thermodynamical properties of steam in the turbogenerators by calculation and comparison with the real data from NPP Dukovany. Calculation is seconded by a brief introduction to the principle of electricity generation in nuclear power plants and description of primary, secondary and terciary circuit of NPP Dukovany. Substantive part is also analysis of often used turbogenerators and their comparison with those used in classical thermal power stations.
Description
Citation
OULEHLA, J. Turbogenerátory v jaderných elektrárnách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce a zodpověděl otázky oponenta. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Na základě čeho byla určena výstupní hodnota entalpie z turbíny? Zodpovězeno. Byl výpočet iterační? Zodpovězeno. Jak byla vypočtena intenzita chlazení v chladicí věži? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO