Přehled konstrukcí třecího variátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Třecí variátory se v průmyslu využívají především pro jejich schopnost za chodu stroje plynule měnit převodový poměr otáček motoru k výstupnímu zařízení. V této práci bylo popsáno šest typů konstrukcí (užívajících řemen, řetěz, kouli nebo toroidní, kuželové a talířové kolo). Jejich vlastnosti byly následně srovnány na základě maximálního přeneseného výkonu a účinnosti přenosu. Výsledky výpočtů pomocí Hertzovy teorie ukazují, že pro přenos maximálního kroutícího momentu se nejlépe hodí konstrukce řemenové, řetězové a toroidní. Tyto výsledky jsou v souladu s dřívějšími studiemi této problematiky a mají sloužit jako podklad pro další výzkum v tomto odvětví.
Friction variators are used in many industries mainly for their ability to continuously change the engine-to-output gear ratio while machine is running. In this paper, six types of construction were described (using a belt, chain, ball or toroidal, conical and disc wheel). Their properties were then compared based on the maximum transmitted power and transmission efficiency. The results calculated using Hertz's theories shows, that belt, chain and toroidal constructions are transmitting the highest amount of maximum torque. These results are in accordance to earlier studies in this field and they are intended to serve as a source of information for further research on topic.
Description
Citation
FRYČAR, M. Přehled konstrukcí třecího variátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. David Škaroupka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce a odpověděl na otázky oponenta: 1) V práci je kapitola věnována trakčnímu oleji. Jaké je funkce trakčního oleje, u kterých typů variátorů se používá a lze variátory provozovat i bez něj? - zodpovězeno 2) Na str.29 v prvním odstavci popisujete závislost tvaru trakční křivky na zatížení: „Další možností pro ovlivnění trakční křivky je změna zatížení. S rostoucí kontaktní silou se přímka stává strmější a dosahuje maximální hodnoty trakčního koeficientu při menší hodnotě skluzu. Přenos je tedy efektivnější, dochází k menším ztrátám a opotřebení součástí [35].“ Proč při větším zatížení dochází k nižšímu opotřebení součástí? - zodpovězeno doc.Vrbka - CVT co to znamená a jak by jste tu převodovku charakrizoval? Srovnejte DSG a CTV? - zodpovězeno doc.Mazal - Jaké se používají materiály? - zodpovězeno doc.Vrbka - Manuální a automatická převodovka - liší se interval výměny oleje? - částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO