Konstrukce přípravku pro analýzu ventilů hydraulického tlumiče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem přípravku pro samostatnou analýzu ventilů hydraulického tlumiče. Cílem je sestrojit zařízení, do kterého bude možné ventily upnout a následně je vystavit tlakové zátěži odpovídající reálnému zatížení v tlumiči. Pro práci byly vybrány ventily dvou konkrétních tlumičů, které mají být měřeny. Pro ně byl navržen přípravek s pracovním tlakem do 32 MPa. Přípravek je univerzální a lze v něm měřit i jiné ventily podobných rozměrů, případně dva ventily zároveň, a hodnotit tak jejich spolupráci. Stávající model je navržen pro vývojové účely. Princip je však možné zachovat i pro kontrolní funkci v sériové výrobě. S jeho pomocí lze měřit tlakovou ztrátu ventilu a aktuální objemový průtok oleje a následně určit veškeré charakteristiky vycházející z těchto veličin. Při měření dvou ventilů je možné určit podíly jejich průtoků.
The bachelor thesis deals with the design of a device for a stand-alone hydraulic damper`s valve analysis. The main goal is to construct a jig, where the valve is firmly attached, so it can be exposed to high-pressure oil flow, simulating the real conditions in a damper. In this thesis, the valves of the two specific hydraulic dampers were chosen. The jig was designed to enable testing of these valves loaded by operating pressure up to 32 MPa. As the jig is universal, it allows testing of any similar-sized valves. Moreover, it provides the possibility to test two valves at the same time and analyse their cooperation. The jig presented in this thesis was designed for the development purposes. However, the same principle can be used as a control jig in serial manufacture. This approach enables to measure both the valve`s pressure drop and the current volumetric flow rate of oil. Consequently, all the main characteristics of the valve which are derived from these two quantities can be invetigated. When the cooperation of two valves is analysed, the ration between volumetric flow rates in each valve can be determined.
Description
Citation
ČUPR, M. Konstrukce přípravku pro analýzu ventilů hydraulického tlumiče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. David Škaroupka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce a odpověděl na otázky oponenta: 1) Nedal by se svařenec „Tělo přípravku“ upravit tak, aby nemusely být svary zevnitř a aby příruby byly z tenčího materiálu než 42 mm, aby se nemusely tolik obrábět? - zodpovězeno 2) Dal by se přípravek použít i k měření ventilu při podtlaku? Co by k tomu bylo případně potřeba upravit? - zodpovězeno 3) Ve které oblasti se hodně řeší opotřebení kavitací? - zodpovězeno Ing.Šperka - Jaká je hlavní charakteristika ventilu? Dochází k výtoku do atmosferického tlaku a při tom chcete měřit průtok? Jak to uděláte? Je počítáno s odvzdušněním výtokového prostoru? - zodpovězeno Ing.Kubík - Jak řešíte průtok hydraulickým válcem? Nelze použít kulový ventil? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO