Syntéza pokročilých intermediátov na báze para-bis (2-thienyl) fenylenu so zabudovaným adamantanovým skeletom. Vplyv intramolekulárnych vodíkových väzieb na fotoizomerizáciu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Predkladaná diplomová práca popisuje štúdium a následnú syntézu pokročilých organických štruktúr s potenciálnym využitím v oblasti organickej elektroniky a predovšetkým molekulárnych fotospínačov. V teoretickej časti sú najprv bližšie popísané najpoužívanejšie konvenčné typy molekulárnych fotospínačov, pri čom je kladený dôraz najmä na vplyv štrukturálnych modifikácií na vlastnosti a uplatnenie výsledných derivátov. Ďalší úsek je venovaný štúdiu donor-akceptorných systémov, ako základných stavebných blokov pre prípravu pokročilých derivátov a diskutované sú aj možnosti derivatizácie s cieľom dosiahnuť zlepšenie fyzikálno-chemických vlastností týchto zlúčenín. Na záver sú prezentované moderné syntetické metódy prípravy nových materiálov pre organickú elektroniku. Na túto sekciu plynule nadväzuje experimentálna časť práce, v ktorej boli navrhnuté a následne aj pripravené 4 nové imínové deriváty s dodecylovým, respektíve adamantyl-etylovým postranným reťazcom.
This diploma thesis describes study and onward synthesis of advanced organic structures with potential application in the field of organic electronics and, in particular, molecular photoswitches. In the theoretical part of the thesis are closely described most commonly used conventional molecular photoswitches with special attention to the influence of the structural modifications on properties and applications of the given derivatives. Next passage is dedicated to study of donor-acceptor systems, as fundamental building blocks for synthesis of advanced derivatives. The possibilities of derivatization with a goal of improving the physicochemical properties of these compounds are also discussed. In the final chapter are proposed modern synthetic methods for preparation of novel materials for organic electronics. This section is connected with an experimental part, where are designed and consequently synthesised 4 novel imine derivatives with dodecyl and adamantyl-ethyl side chain.
Description
Citation
VESELÝ, D. Syntéza pokročilých intermediátov na báze para-bis (2-thienyl) fenylenu so zabudovaným adamantanovým skeletom. Vplyv intramolekulárnych vodíkových väzieb na fotoizomerizáciu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Obhajoba diplomové práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděl všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagoval na připomínky. V diskusi tak student prokázal výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila jeho práci celkově jako výbornou. Otázky vznesené během diskuse: Diviš: Kde jste měřil a jak jste postupoval při NMR měření? Márová: Nešlo by název práce zkrátit? Opravdu jsou nezbytné dvě věty? Jak pevné jsou vznikající struktury? Jaké vazby se uplaťnují při jejich vzniku? Proč používáte termín „cross-kaplink“? Nebylo by lepší držet se angličtiny nebo to kompletně počeštit? Obruča: Mohl byste porovnat klasický syntetický postup a mikrovlnný z hlediska provozní rentability? Jaké by byly výtěžky a celková produktivita? Jaký je potenciál mikrovlnné technologie ve velkých provozních měřítkách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO