Monitorování využití ultralehkých letadel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit systém, který bude zaznamenávat provoz ultralehkého letounu, do kterého bude nainstalován. V práci jsou rozebrány principy potřebné pro návrh tohoto systému a je vytvořen podrobný návrh, který je postaven na získaných znalostech o jednotlivých principech. Vytvořený systém se skládá ze dvou částí. Vestavěného zařízení, které je zabudováno do ultralehkého letounu a zaznamenává, zda je v pohybu a mobilní aplikace, která umožňuje jednoduchý přístup k záznamům pořízených vestavěným zařízením. Mobilní aplikace byla zhotovena pro operační systém Android za pomoci vývojového prostředí Android Studio a vestavěné zařízení bylo implementováno pomocí minipočítače Raspberry Pi, ke kterému byly připojeny potřebné periferie. Na závěr byla otestována funkčnost systému pomocí vytvořených testů a byly provedeny testovací lety ultralehkého letounu se zabudovaným vestavěným zařízením.
The aim of this bachelor's thesis was to create a system that will record the operation of an ultralight aircraft in which it will be installed. The thesis analyzes the principles important for the design of this system and creates a detailed proposal, which is based on the acquired knowledge of individual principles. The created system consists of two parts. An embedded device that is built into the ultralight aircraft and records whether it is in motion and a mobile application that allows easy access to records made by the embedded device. The mobile application was made for the Android operating system using the Android Studio development environment and the embedded device was implemented using a Raspberry Pi minicomputer, to which the necessary peripherals were connected. Finally, the functionality of the system was tested using the created tests and test flights of ultralight aircraft with embedded device were performed.
Description
Citation
KUDERA, M. Monitorování využití ultralehkých letadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jak přesně funguje přidaný vlastní elektronický obvod, přes který přicházejí zapalovací pulzy motoru (vlevo dole na obrázku 5.9 na straně 43)? Mohlo by být žádoucí rozšířit systém o větší displej, aby k identifikaci pilota mohl být zobrazený více než jeden znak? Komise, například: Realizoval jste oba systémy, tj. pro letadlo a vnější sledováni? Komise, například: Jaké jsou cenové relace realizace?  
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO