Průzkum finančních aplikací využívající blockchain s pohledu bezpečenosti a soukromí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se soustřeďuje na finanční aplikace vystavěné na blockchainu, kterým se také říká decentralizované finance (DeFi).  Blockchain pro oblast finančnictví představuje zásadní technologii měnící dosavadní nastavení systému. V této práci jsou představeny reálné, ale také potencionální blockchainové aplikace z oblasti finančnictví a bankovnictví. Jsou ukázány jejich rozdíly a přínosy oproti dosavadním aplikacím, které jsou řízeny centrálním způsobem. Tato bakalářská práce se především soustřeďuje na identifikaci bezpečnostních hrozeb plynoucí z přechodu na blockchain a navrhuje jejich potencionální řešení.
This bachelor's thesis focuses on blockchain applications in the field of finance and banking, which are also called decentralized finance (DeFi). Blockchain for finance is a significant technology that changes the current system settings. In the thesis, real and potential blockchain applications from the field of finance and banking are presented. Their differences and benefits compared to the current applications controlled centrally are shown. This bachelor thesis mainly focuses on the identification of security threats resulting from the transition to blockchain and suggests their potential solutions.
Description
Citation
KŘÍŽOVÁ, H. Průzkum finančních aplikací využívající blockchain s pohledu bezpečenosti a soukromí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Mám problém s tím, když opakovaně o útoku říkáte, že je to zranitelnost (např. oracle attack). Vysvětlete tento nesoulad v kontextu bezpečnostní terminologie. Obdobně pak vysvětlete, jak může být privacy issue hrozbou. Na str. 31 zmiňujete, že zajištění integrity dat musí být esenciální částí KYC blockchain aplikací. Není to by default zajištěno použitím blockchainu? Ten přece zpětně nejde změnit.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO