Detekce horizontu ve fotografii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je naimplementovať metódu detekovania horizontu vo fotografii pomocou hlbokého učenia, aby sa zabránilo obmedzeniam pre vstupné dáta. Trénovací dataset bol vytvorený sťahovaním obrázkov z miest z celého sveta pomocou služby Google Street View. Bolo vybratých niekoľko populárnych architektúr pre konvolučné neurónové siete a po natrénovaní boli vyhodnotené na existujúcich testovacích datasetoch.
This thesis aims to implement a method of detecting the horizon line in images using deep learning to prevent any constraints on input data. A training dataset is created by downloaded images from large metropolitan cities around the world using the Google Street View service.  Several popular architectures for convolutional neural networks are chosen, and their performance is evaluated on existing benchmark datasets.
Description
Citation
HOLKOVÁ, N. Detekce horizontu ve fotografii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Zkoušela jste různé varianty sítě a jejího učení? Jak dopadly? Na str. 18 popisujete strojové náhodné rotování obrázků před jejich vložením do datasetu. Obvykle se toto děje náhodně při trénování a nazývá se augmentací. Používáte při trénování augmentace? Pokud ne, proč? Pokud ano, k čemu slouží toto mechanické zvětšování datasetu? Jak se hodnotí odchylka určeného a správného horizontu? Co je AUC? Ukažte na vhodných grafech, jak si navrhžená a naučená síť stojí v přesnosti na testovacích datech zvlášť pro slope a pro intercept.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO