Nástroj pro podporu manuálních GUI testů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Manuální testování aplikací je účinným, ale časově náročným procesem. Tato práce se bude zabývat metodami a technologiemi, které by umožnily zopakovat manuální postup bez přítomnosti člověka a následně z průběhu vytvořit report se zhodnocením průběhu. V řešení byla zvolena metoda testování na základě znalosti aplikace. Spolu s technologií WinAppDriver bylo možné navrhnout framework, který umožní vykonávat nahrané postupy v podobě testovacích běhů, sbírat informace z jejich průběhu a vytvářet report. Výsledkem této práce je dvojice nástrojů, která umožní automaticky spouštět speciálně vytvořené testy nad danou aplikací. Zároveň byly zahrnuty i akce, které jsou potřebné vykonat před spuštěním testů tak, aby bylo možné celý proces provádět bez přítomnosti člověka.
Manual testing of application is very effective, but at the same time very time consuming process. This thesis will deal with methods and technologies, which would allow computers to not only record and rerun the process without the human assistance or intervention but also make an outcome of this process, which will be in form of report with results of the task run. In the final solution the method of testing was chosen based on the knowledge of application. Within this thesis the design of framework was created with the help of the WinAppDriver technology, which is able to execute the recorded methods as test runs during which the informations about the process itself are being collected. The final report is made, based on the collected information. The outcome of this thesis is a pair of tools, which can automatically execute specifically designed GUI application tests. There were simultaneously included actions, which are necessary to perform before executing the tests. Therefore the program will be able to operate without the need of human assistance.
Description
Citation
BEDNÁŘOVÁ, M. Nástroj pro podporu manuálních GUI testů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky komise. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Všechny otázky byly zodpovězeny při obhajobě. Dotaz na možnost použití nástroje pouze na vybranou aplikaci zadavatele, nebo obecně i na další aplikace. Dotaz na testování nástroje na aplikaci Kalkulačka a na očekávané výsledky testování. Dotaz na způsob předvedení nástroje zadavateli.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO