Adaptace neuronových sítí na cílového pisatele

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá adaptací neuronových sítí na pisatele s cílem zlepšení rozpoznání ručně psaného písma tohoto pisatele. Metoda, kterou používám, je rychlá, vyžaduje malou trénovací množinu dat a využívá regularizaci, která se snaží udržet distribuci regularizovaných vah adaptační sítě podobnou té z předadaptační sítě. Tuto metodu jsem testoval nad datasetem tištěných textů IMPACT a datasetem ručně psaných textů. Nad datasetem ručně psaných textů se mi na dvou denících podařilo snížit chybovost z počátečních 10,82 % a 1,82 % na chybovost 8,48 % a 0,77 % v rámci malého počtu adaptačních iterací a připoužití malého množství trénovacích řádků. Na datasetu IMPACT se mi podařilo snížit chybovost nad polské historické písmo z počáteční chybovosti 32,88 % na 5,30 %.
This bachelor's thesis deals with the adaptation of neural networks to a specific writer with an aim to improve recognition of handwritten text of this specific writer. The method that I use is fast, requires small training dataset and uses regularization, which tries to keep the distribution of regularized weights in adaptation network similar to the one in the original network. I tested this method on dataset of printed text called IMPACT and dataset of handwritten text. When testing on dataset of handwritten text I was able to improve recognition on two diaries with pre adaptation recognition error rate of 10,82 % and 1,82 % to 8,48 % and 0,77 % with a small number of adaptation iterations and using small amount of training lines. When testing on IMPACT dataset I was able to improve recognition error rate from 32,88 % to 5,30 %.
Description
Citation
SEKULA, J. Adaptace neuronových sítí na cílového pisatele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V práci analyzujete chování diskriminátoru. Máte představu jak s ním lépe pracovat, aby neměl negativní vliv na adaptaci a ta se chovala i předvídatelněji?  Je možné využít při adaptaci i neanotované řádky? Co konkrétně jste implementoval a jak jste využil existující software.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO