Detekce živosti obličeje pomocí 2D kamery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Rozpoznávanie tváre je jednou z najviac spoločensky akceptovaných foriem biometrického rozpoznávania. Nedávna dostupnosť veľmi presných a efektívnych algoritmov rozpoznávania tváre ponecháva zraniteľnosť voči prezentačným útokom ako hlavnú výzvu pre riešenia rozpoznávania tváre. Táto práca sa zaoberá vysvetlením problematiky týkajúcej sa s detekciou živosti tváre, ktorá pomôže pochopiť rôzne možnosti útokov a ich vzťah k existujúcim riešeniam. A implementáciu algoritmu, ktorý na základe videa rozoznáva živosť tváre.
Facial recognition is one of the most socially accepted forms of biometric recognition. The recent availability of highly accurate and efficient face recognition algorithms leaves vulnerability to presentation attacks as a major challenge for face recognition solutions. This work deals with the explanation of the issues related to the detection of facial liveliness, which will help to understand the various possibilities of attack and their relationship to existing solutions. And the implementation of an algorithm that recognizes the liveliness of the face based on videos.
Description
Citation
VALO, O. Detekce živosti obličeje pomocí 2D kamery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta doplněné postřehy přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: Jak moc ovlivňuje okolní osvětlení Váš algoritmus? Dal by se použít natrénovaný algoritmus v nějakém embedded zařízení s výrazně nižším výkonem než je PC/NB, příp. jak rychle by bylo možné vyhodnotit živost u snímku obličeje z 5 MPix kamery na platformě Raspberry Pi, příp. Khadas či Upboard?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO