Webová aplikace pro vizualizaci hodnot v geografických souřadnicích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Vizualizace dat v mapách je technika zobrazení dat reprezentujících veličiny s vazbou na prostorové prvky. Tato práce si klade za cíl vytvořit webovou aplikaci umožňující vizualizovat data v konkrétních geografických souřadnicích a poskytnout tak podklad k analýze veličiny v mnoha různých úrovních zobrazení od obecného přehledu až po jemné detaily. Knihovna Geovisto umožňuje vizualizaci generických dat a jejich vazeb, nicméně tyto vizualizace jsou územně vymezené dle států a nepracují s konkrétními souřadnicemi. To je pro některé druhy analýzy nevhodné a zároveň to zněmožňuje vizualizace dat, které pracují s konkrétními geografickými souřadnicemi. Zaměřil jsem se na rozšíření této knihovny o mapové vrstvy schopné vizualizovat data v souřadnicích.
Data visualization in maps is a technique of data presentation, which displays spatially-bound variables. The objective of this thesis is to create a web application capable of creating visualizations of data in geographic coordinates, enabling user to analyze observed phenomenon in many different levels of view, ranging from the general overview of patterns to the analysis of fine details. The Geovisto library is capable of visualization of generic data and their connections but these visualizations are limited to the territories of states and do not work with exact geographic coordinates. This is inconvenient for some kinds of data analysis and makes visualizations of data sets that work with exact coordinates impossible. I focused on extending this library by map layers capable of visualizing data in exact geographic coordinates.
Description
Citation
KAŠPAR, P. Webová aplikace pro vizualizaci hodnot v geografických souřadnicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Jaké jsou možnosti přidání dalších možných typů tematických map, např. kartogramů nebo jiných? Jaké úkony by pro to bylo potřeba vykonat? Komise, například: Kdo je autorem knihovny Geovisto? Komise, například: Máte již zájemce o využití?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO