Nástroj pro hodnocení úhlednosti zdrojových souborů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou nástroje, jenž by umožňoval kontrolu a hodnocení úhlednosti zdrojových kódů v jazyce C. Primární cílovou skupinou jsou studenti předmětu Základy programování.   Způsob realizace uvažuje využití nástroje Clang-Tidy, rozšířeného o vlastní sadu kontrol a programu vyhodnocující výsledky kontrol na základě vstupní konfigurace.   Vytvořený program je schopen bodově hodnotit zdrojové kódy za pomoci 16 kontrol dle konfigurace. Tyto kontroly odhalují různé začátečnické chyby. Z testování studentských projektů vyplynulo, že nejčastější chybou je využívání tzv. magických čísel.   Program je možno s vhodným poučením studentů nasadit v předmětu Základy programování (IZP).
This work deals with creation of tool that would allow the checking and evaluation of neatness of source codes in the C language. The primary user group are students of Introduction to Programming Systems (IZP). The implementation considers the use of Clang-Tidy tool (extended with custom set of checks) and program that evaluates results of checks based on the input configuration. The created program is capable of scoring source code using 16 checks according to the configuration. These checks detect various beginners errors. Testing of the student projects revealed that the most common error is the use of so-called magic numbers. The program can be deployed in the Introduction to Programming Systems (IZP) course with appropriate student instruction.
Description
Citation
JAHODA, D. Nástroj pro hodnocení úhlednosti zdrojových souborů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky komise a přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Všechny otázky byly zodpovězeny během demonstrace. Dotaz na podporované programovací jazyky. Dotaz na použití vstupů z konkrétních soutěží v jazyce C. Dotaz na konkrétní detekované případy (např. konstrukce goto). Dotaz na vyhodnocení výstupu nástroje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO