Návrh a realizace IoT pro monitorování a řízení chytré domácnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá generickým návrhem a realizací systému pro IoT, konkrétně pak chytrou domácnost. Cílem této práce je porovnat existující systémy a hardwarové prostředky. Součástí práce je několik ukázkových firmwarů a také prototyp softwaru pro dohledový a řídicí systém. Zvolený problém je vyřešen pomocí návrhu obecného systému pro chytrou domácnost. Pro vzorovou implementaci systému byla využita hardwarová zařízení od české firmy HARDWARIO a senzory od různých výrobců. Ve vzorové implementaci budou použity různé enviromentální senzory, detektory pohybu apod. Vytvořený prototyp aplikace bude umožňovat přehledný a snadný monitoring celé domácnosti na jednom místě pomocí UI, které bude plně upravitelné pro potřeby uživatele.
This thesis deals with a generic design and implementation of an IoT system, specifically for a smart home. The thesis aims to compare existing systems and hardware solutions. In this thesis there are a few examples of hardware firmwares and a prototype of a software for controlling and monitoring. The selected problem is resolved by designing a general system for a smart home. As a sample implementation, the system will be created by using hardware devices from Czech company HARDWARIO and sensors from various vendors. It will contain some environmental sensors, motion detectors, etc. The implemented prototype of an application allows easy monitoring of the whole home in one place thanks to an uncluttered UI, which is fully customizable for the user's needs.
Description
Citation
SMEJKAL, J. Návrh a realizace IoT pro monitorování a řízení chytré domácnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (člen) Ing. Vojtěch Mrázek, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na drobná průběžná doplnění ze strany přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Plánujete vámi navržený a vytvořený systém využít ve vašem domově? Nebylo by lepší použít stávající od renomovaných firem? Komise, například: Jak hlídáte únik vody? Komise, například: Jaký je časový interval pro odesílání naměřených údajů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO