CO-HOUSING Brno Židenice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem diplomové práce bylo ideové zpracování architektonické studie objektu pro komunitní bydlení. Návrh navazuje na zpracovanou urbanistickou koncepci Brna Židenic, konkrétně území, jež je na hranici městkých částí Zábrdovice a Židenice. Už v této části práce jsem uvažovala se sociální složkou, která má v architektonickém a urbanistickém navrhování podstatné zastoupení a v diplomové práci tuto myšlenku sociálna dále rozvíjím skrze konkrétní dům. Celá práce je postavena na dvou principech, ze kterých jsem při navrhování objektu vycházela. A to z kontextu dnešní doby, jaký vliv má na člověka, a zejména, jak se díky tomuto vlivu mění jeho způsob života a jeho potřeby. Dále jsem vycházela z principu konkrétního místa, respektive města a snažila jsem v těchto dvou aspektech nalézt propojení a případná řešení. Výsledkem je obytný dům, koncipovaný tak, aby samotný pojem co - housingu, spolubydlení, nebyl ukotven jen v samotném objektu, ale aby se jeho význam přenášel i skrze zdi do sousedících ulic a jiných veřejných prostor. Aby spolubydlení neznamenalo jen sdílení domova, ale společné spolubydlení v ulicích a lokalitě, kde se náš domov nachází. Abychom se zase znovu učili žít pospolu a ne jen vedle sebe.
The subject of the diploma thesis was the ideological elaboration of the architectural study of the building for community housing. The proposal follows the elaborated urban concept of Brno Židenice, specifically the territory, which is on the border of the city districts of Zábrdovice and Židenice. Already in this part I considered the social component in the architectural and urban planning designing a substantial representation and in this diploma thesis I further develop this social idea through a concrete house. The whole work is based on two principles, of which I am when designing the object. From the context of today, what effect it has on man, and in particular how this influence changes his way of life and his needs. I am further it was based on the principle of a specific place or city, and I tried in these two aspects to find connections and possible solutions. The result is a residential house, designed so that the very concept of co-housing, roommate, is not anchored only in the building itself, but that its significance could also be transmitted through the walls to the neighboring streets and other public ones space. So that roommates means not just sharing a home, but sharing together in streets and location where our home is located. To learn again to live together and not just side by side.
Description
Citation
DUŠKOVÁ, P. CO-HOUSING Brno Židenice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (předseda) MgA. Svatopluk Sládeček (člen) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. Lucie Žižková (člen) Ing. arch. Barbora Ponešová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
-študentka v rámci prezentácie predstavila svoju prácu, súčasťou boli i plagáty a model -následne boli prečítané posudky oponenta a vedúceho práce -študentka pohotovo reagovala na posudok oponenta a taktiež na dotazy uznesené z diskusie -koncepcia, tvarové, priestorové členenie bolo hodnotené pozitívne -bol dotaz na zošikmené strechy a materiály, na ktoré študentka pohotovo reagovala -zhodnotené ako veľmi rozsiahla práca
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO