Dva tisíce osmdesát čtyři

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Projekt navazuje na předdiplomní práci tematizující otázku kontroly a dohledu ve veřejném prostoru. Tendence absolutní transparence, přehlednosti a kontroly nad prostorem, domněle implikující bezpečí jsou přítomny ve většině nově vznikajících souborů staveb a budov a strategiích územního plánování. Ať už se to děje vědomě, nebo to vyplývá ze současných trendů a požadavků na veřejný prostor a město, které málokdo zpochybňuje, prostor je vystavěn tak, aby tyto nároky na přehlednost a jednoduchou kontrolovatelnost splňoval. Druhým způsobem kontroly, který taktéž přinesla moderna, je kontrola vnitřního klimatu prostřednictvím “mechanického managementu prostředí” respektive prostřednictvím využitím energie fosilních paliv k vytápění, chlazení a větrání. Současné požadavky na komfort vnitřního prostředí předpokládají konstantně, plně a homogenně temperované prostředí bez ohledu na vnější klima nebo roční dobu. Oba režimy kontroly prostupují všemi měřítky městského prostředí a mají přímý vliv na jeho organizaci, formu a především na režimy jeho užívání. Developerské firmy a jimi pověření architekti opakují prověřené obchodní modely a formy bez většího ohledu na kontext místa a začleňují tuto “logiku kontroly” do svých staveb a jejich okolí. Bytové soubory jsou plánovány a vystavovány jako jeden celek s rigidní strukturou a jen minimální možností jejich pozdější alterace. Doména kontroly prostřednictvím transparence prostupuje z veřejného prostoru až ke dveřím jednotky bytu. V interiéru se sociální kontrola mění na totální kontrolu vnitřního klimatu bytu, kde se stírají hranice mezi jednotlivými ročními obdobími a dnem a nocí. Návrh hledá alternativní způsoby plánování území a samotného navrhování budov. Projekt se zabývá otázkou vztahu mezi budovou, jejím okolím a platnými regulacemi, normami a energetické efektivnosti společně s myšlenkou adaptivního bydlení.
The project follows up on the undergraduate work on the issue of control and surveillance in public space. Tendencies of absolute transparency, well-arranged and controllable public premises, supposedly implying security, are present in most of the newly emerging complexes of buildings and urban planning strategies. Whether it is done consciously or as a result of current “trends” and requirements, which only a few question, the space is built to meet these demands for easy controllability. The second method of control, which has also emerged during the era of modernism, is the control of the indoor climate through "mechanical environmental management" or through the use of fossil fuel energy for heating, cooling and ventilation. Current requirements for the comfort of the indoor environment presuppose a constantly, fully and homogeneously tempered environment, regardless of the outdoor climate or the time of year. Both control regimes permeate all measures of the urban environment and have a direct impact on its organization, form and, above all, on the regimes of its usage. Developers and their commissioned architects repeat well-proven business models and forms, without any major focus on the context of the place, and incorporate this "logic of control" into their buildings and surroundings. Housing complexes are planned and built up as one unit with a rigid structure and only a minimal possibility of their later alteration. The domain of control through transparency penetrates from the public space to the entrance door of the apartment unit. Indoor, social control changes to total control of the interior climate of the apartment, where the boundaries between seasons and day and night are blurred. The proposal is investigating alternative ways of urban planning and architecture. The project deals with the relationship between building, its surroundings and applicable regulations, standards and energy efficiency, along with the idea of adaptive living.
Description
Citation
TRUNCOVÁ, E. Dva tisíce osmdesát čtyři [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. David Kraus (předseda) doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (člen) MgA. Ing. arch. Markéta Mráčková (člen) MgA. Ing. arch. Barbora Šimonová (člen) Ing. Železný Jiří (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO