Vliv hyaluronové kyseliny na korozi hořčíkové slitiny AZ31

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hořčík a jeho slitiny jsou zajímavé materiály díky řadě svých fyzikálních vlastností. Mají značný potenciál zvláště v medicínských aplikacích, kde mohou sloužit jako materiál pro výrobu ortopedických a kardiovaskulárních implantátů. Nevýhodou těchto materiálů je jejich citlivost ke korozi. V důsledku toho je potřeba znát korozní vlastnosti hořčíku a jeho slitin v kontaktu s látkami, které se vyskytují v lidském těle. Hyaluronan je polysacharid, který je přirozeně přítomen v lidském těle a může interagovat s implantáty. Tato diplomová práce se zabývá vlivem nízkomolekulárního (80–130 kDa) a vysokomolekulárního (1 500–1 750 kDa) hyaluronanu na korozní vlastnosti hořčíkové slitiny AZ31 v prostředí dvou simulovaných fyziologických roztoků (0,9 % NaCl a synoviální tekutina). Metody potenciodynamická polarizace (PD) a elektrická impedanční spektroskopie (EIS) byly využity pro elektrochemické testy. Povrchová analýza byla provedena pomocí rentgenové fotoelektronové spektroskopie (XPS) a rastrovacího elektronového mikroskopu (SEM), aby se odhalilo chemické složení korozních produktů a morfologie povrchu po korozi.
Magnesium and its alloys are interesting materials due to their many physical properties. They have considerable potential, especially in medical applications, where they can serve as a material for the production of orthopedic and cardiovascular implants. The disadvantage of these materials is their sensitivity to corrosion. As a result, it is necessary to know the corrosive properties of magnesium and its alloys in contact with substances that occur in the human body. Hyaluronan is a polysaccharide that is naturally present in the human body and can interact with implants. This master's thesis deals with the influence of low molecular weight (80–130 kDa) and high molecular weight (1 500–1 750 kDa) hyaluronan on the corrosion properties of magnesium alloy AZ31 in the environment of two simulated physiological solutions (0,9 % NaCl and synovial fluid). Potentiodynamic polarization (PD) and electrical impedance spectroscopy (EIS) were used for electrochemical tests. Surface analysis was performed using X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) and scanning electron microscopy (SEM) to reveal the chemical composition of the corrosion products and the surface morphology after corrosion.
Description
Citation
HOLUBÁŘOVÁ, M. Vliv hyaluronové kyseliny na korozi hořčíkové slitiny AZ31 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Friess, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k diplomové práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Veselý: Co jste vyčetla z XPS spekter? Jakou konzistenci měl roztok hyaluronanu? Jaké bylo pH synoviálního roztoku? Čeppan: Jak probíhá odbourávání hořčíkové slitiny? Friess: Jaký je chemismus působení korozních tekutin? Jaké jsou reálné podmínky v lidském organismu? Proč jsou v prezentovaných Nyquistových křivkách výrazné změny trendů? Kozáková: Jaké bylo složení synoviálního roztoku? Stanovovala se časová závislost koroze?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO