Monokrystaly perovskitů pro detekci elektromagnetického záření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na studium detekce elektromagnetického záření pomocí perovskitových monokrystalů. Teoretická část se věnuje základům detekce a možnostem využití hybridních perovskitů pro detekci elektromagnetického záření v ultrafialové a viditelné oblasti spektra. Je zde uvedena i rešerše o detekčních parametrech publikovaných perovskitových fotodetektorů. Experimentální část se zabývá syntézou, studiem struktury a optických vlastností monokrystalů MAPbBr3 a elektrickou charakterizací fotodetektoru Au/MAPbBr3/Au. Základní parametry fotodetektorů (proudová citlivost, kvantová účinnost a měrná detektivita) jsou určeny na základě spektrálních a spínacích proudových odezev.
This thesis is focused on the study of the detection of electromagnetic radiation using monocrystalline perovskites. Theoretical part deals with basic principles of detections and possible applications of hybrid perovskite crystals in the field of ultraviolet and visible spectrum detection. Parameters of the recently published perovskite photodetectors are also presented. Experimental part describes synthesis, structural and optical properties of MAPbBr3 single crystals and electrical characterization of the Au/MAPbBr3/Au photodetector. Photodetector parameters (responsivity, external quantum efficiency and specific detectivity) are calculated based on the spectral and switching (on/off) current responses.
Description
Citation
GAVRANOVIĆ, S. Monokrystaly perovskitů pro detekci elektromagnetického záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Friess, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Obhajoba diplomové práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděl všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagoval na připomínky. V diskusi tak student prokázal výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila jeho práci celkově jako výbornou. Pekař: Jakým způsobem se krystal zafixoval po krystalizaci? Veselý: Čím je způsoben pík v naměřených spínacích charakteristikách? Zkoušeli jste citlivost na UV záření? Čeppan: Co je to kvantová účinnost? Friess: Které hodnoty se zahrnují do výpočtu doby náběhu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO