Aplikace superabsorbentů do půdy a její vliv na růst rostlin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá přípravou a studiem superabsorbentů s obsahem nutrientů, konkrétně makronutrientů dusíku, fosforu a draslíku. Superabsorbenty jsou polymery, nejčastěji polymery kyseliny akrylové, které dokážou pojmout obrovské množství vody, aniž by se v nich rozpustily. Ve své struktuře jsou schopny vodu udržet a z tohoto důvodu jsou velmi perspektivními látkami pro použití v zemědělství. Experimentální část byla zaměřena na porovnání pěstované kukuřice s přítomností superabsorbentů v půdě a v samotné půdě bez přídavku superabsorbentů. Rostliny byly pěstovány ve třech časových úsecích, konkrétně 46 dní, 60 dní a 74 dní. Po dobu experimentů byly rostliny pěstovány s dostatkem vláhy a v kontrolovaných podmínkách pěstebního boxu pod UV lampou, která simulovala den a noc, kdy byla 12 hodin zapnuta a 12 hodin vypnuta. Nakonec byla provedena obrazová analýza v programu HARFA, ze které jsme dostali informaci o rozvětvení kořenů. Výsledky byly doplněny o rozbory půdy a rostlin.
This thesis is focused on description of superabsorbents with controlled released of nutrients, specifically macronutrients nitrogen, phosphorus and kalium. Superabsorbents are polymers, mostly acrylic acid polymers, that can absorb huge amount of water without dissolving in it. In its structure they can hold water and thanks to this they are very perspective materials for agricultural usage. Experimental part was focused on growing corn with use of superabsorbents and control samples without use of superabsorbents. Plants were growth for 3 time periods, specifically 46, 60 and 74 days. During the experiments, plats were growth without water stress and in controlled conditions in growing box under UV lamp that simulated day and night by turning on and off after 12 hours. At the end, an image analysis was performed in HARFA program, from which we got information about branching of the roots. Results were supplemented by soil and plants analysis.
Description
Citation
ZÁVODSKÁ, P. Aplikace superabsorbentů do půdy a její vliv na růst rostlin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem své diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny jeho otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Můžete blíže specifikovat, co myslíte pojmem objem kořenů? Uvádíte procentuální zastoupení prvků, tvořil celkový počet 100%. Co bylo hlavním cílem vaší práce? Jaký pozitivní vliv přítomného superabsorbntu jste očekávali? Ověřovali jste u superabsorbentu i schopnost zachycení iontů? Jaká je využitelnost v praxi? Lze využít i jako sorbent lignohumát a jaký by měl pozitivní vliv? doc. Diviš: Můžete uvést, kolik gramů vody pohltí váš superabsorbent? Co bylo přesně náplní vaší experimentální části práce? Pozor na používání nesprávného slovního spojení naměřené hodnoty prvků. Doporučil bych ve vaší práci v budoucnu využívat i statistické zpracování, za využití různých hypotéz. Doporučil bych také bohatší diskuzi u vašich dosažených výsledků. Uvádíte termogravimetrický analyzátor, nemáte zde ale žádné výsledky, můžete to vysvětlit? prof. Kráčmar: Pozor na pěstování kukuřice na těžké půdě, kukuřice vyžaduje lehké půdy. Experiment byl dle mého názoru špatně postaven. Dále objem kořenové soustavy lze snadno zjistit testem ve válci s vodou. Můžete ještě uvést, jaký význam má v rostlině vztah mezi dusíkem a draslíkem? doc. Vítová: Doporučila bych lépe popsat metody a přístroje použité při měření experimentální práce. doc. Brázda: Kolik rostlin bylo v testech přesně použito a byly rozdíly stanovení statisticky významné? Jako statistickou metodu jste využívala? Studentka zodpověděla všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO