Výroba kovového třmenu zásuvky sdruženým nástrojem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V diplomové práci je navržen technologický postup výroby třmenu zásuvky z oceli DX51D + Z200 sdruženým postupovým nástrojem. Polotovarem pro sérii 200 000 kusů je pás svitku. Výroba je realizována v pěti krocích sestávající ze stříhání, ohýbání a lemování. Pro lemování byl konstruován speciální mechanismus, který vyžaduje užití hydraulicky ovládaného spodního přidržovače, jenž se prodává jako součást výrobního stroje. Jeho volba byla uzpůsobena tomuto kritériu. Výrobním strojem byl zvolen servolis DSF-N1-800A japonské firmy AIDA, který dokáže vyvinout sílu 800 kN a vykonat práci rovnu 4000 J. Prodejní cena jednoho třmenu byla vyčíslena na 24,5 Kč při stoprocentní ziskovosti. Bod zvratu nastává při 58 140 kusech.
The project elaborated design of technology production of the metal yoke of electrical socket made of steel DX51D + Z200 by compound progressive tool. Stock material for series of 200 000 pieces is a strip of coil. Manufacturing is realised in five steps consist of cutting, bending and flanging. For flanging was constructed a special mechanism for whose is necessary to use hydraulic counterholder, which is sold as a special peripheral equipment of manufacturing machine. The machine choice was adapted to this criterium. The servopress DSF-N1-800A was chosen as a manufacturing machine, which is made by AIDA company. The press can produce force of 800 kN and make work of 4000 J. Selling price of a one yoke is 24,5 Kč when the profit is one hundred percent. The break-even point comes with 58 140 made piece.
Description
Citation
SVOZILOVÁ, L. Výroba kovového třmenu zásuvky sdruženým nástrojem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Studentka prezentovala komisi svou závěrečnou práci, její výstupy a závěry a zodpověděla dotazy oponenta. Dále byly studentce položeny následující dotazy: 1. Je přestavitelnost beranu dostačující pro parametry sevření lisu a nástroje? (plně zodpověděla) 2. Co je funkční část u střižníků? Jak se na výkrese nástroje označuje? (částečně zodpověděla) 3. Je možné použit nástroje (střižníky) i když jsou pouze kaleny? (částečně zodpověděla) 4. Jak by jste postupovala v případě, že by výrobní série by byla snížená a počet vyráběných kusů by byl pod bodem zvratu? (plně zodpověděla)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO