Výpočtové modelování dynamiky záběru čelního ozubeného soukolí v prostředí MBS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na sestavení výpočtového modelu pro simulaci dynamiky záběru čelního ozubeného soukolí v prostředí multi-body softwaru MSC ADAMS. Vstupem je konkrétní geometrie spoluzabírajících ozubených kol, provozní otáčky a zátěžný kroutící moment. Výstupem je průběh sil v záběru ozubení a reakce sil v ložiscích kol v závislosti na změně tuhosti ozubení vlivem měnícího se počtu zubů v záběru a změně osové vzdálenosti. Tento model se vyznačuje rychlým a relativně přesným výpočtem v časové doméně. To znamená, že dokáže během simulace zareagovat na změnu parametru jako je např. osová vzdálenost, otáčky a krouticí moment
This master’s thesis is focused on the compilation of a computational modelling of gear mesh engagement dynamics of a spur gear by MBS approach. The user input is the specific geometry of gears, the operating speed, and the load torque. The output are the forces in the gear engagement and the reaction of the forces in the wheel bearings depending on the change in the stiffness of the gear due to the changing number of teeth in the engagement and the change in the axial distance. This model is characterized by a fast and relatively accurate calculation in the time domain. This means that it can react to changes in parameters during simulation such as axial distance, speed, and torque.
Description
Citation
PYKAL, V. Výpočtové modelování dynamiky záběru čelního ozubeného soukolí v prostředí MBS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marek Bačovský (člen) Ing. Jan Klimeš (člen) Ing. Zdeněk Novosad (člen) Ing. Petr Škara (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Študent zoznámil komisiu s výsledkami záverečnej práce. Následne odpovedal na otázky oponenta. Otázky oponenta: 1) Jaký vliv má tuhost a tlumení v modelovaném záběru ozubení? Hodnotenie: Čiastočne zodpovedané 2) Jaké jsou další možnosti vývoje Vašeho výpočtového modelu? Hodnotenie: Zodpovedané Ďalšie otázky: 1) Ako ste zistili tlmenie použité v modeli, ako by ste ho dokázali odvodiť? Hodnotenie: Nezodpovedané 2) Aký je vplyv osovej vzdialenosti na výpočet? Hodnotenie: Čiastočne zodpovedané 3) Ako ste modeloval ložiská? Hodnotenie: Čiastočne zodpovedané 4) Aké sú v modeli ložiská? Hodnotenie: Nezodpovedané 5) Ako by ste výsledky svojej práce použil pre simulovanie hluku? Hodnotenie: Nezodpovedané 6) Nebolo by lepšie výpočty vykonať v softvéri ANSYS? Hodnotenie: Nezodpovedané 7) Aké sú výhody menšieho ozubenia súkolia na obrázku? Hodnotenie: Čiastočne zodpovedané 8) Nastavovali ste integrátor v softvéri Adams, a aký bol časový integračný krok? Hodnotenie: Nezodpovedané 9) Ako by ste vylepšili model v prípade použitia redukovaných MKP telies? Hodnotenie: Čiastočne zodpovedané 10) Čo vám práca dala? Hodnotenie: Čiastočne zodpovedané
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO