Testování a hodnocení vlastností keramických jader pro technologii vytavitelného modelu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Produkce špičkových odlitků pro využití v energetickém, leteckém a lékařském průmyslu metodou lití na vytavitelný model s aplikací keramických jader skýtá mnoho metalurgických i technologických problémů. Na keramická jádra aplikovaná v této technologii je kladeno mnoho požadavků ve smyslu jejich inertnosti vůči odlévané slitině a zároveň jejich konečné odstranitelnosti z dutiny odlitku takovým způsobem, aby nedošlo k jeho poškození. Obou těchto předpokladů lze nejlépe docílit nanesením tenké vrstvy inertní oxidické keramiky na povrch keramického jádra z oxidické keramiky, jenž lze chemicky odstranit – vyluhovat.
Production of top quality castings for applications in energy, aerospace and medical industries by the addition of ceramic cores to investment casting presents many metallurgical and technological problems. Ceramic cores applied in investment casting are subjects to many requirements in terms of their inertness to the casted alloy and at the same time to their final removal from the casting cavity in such a way that does not damage the casting. Both of these assumptions can be achieved by applying a thin layer of inert oxide ceramic coating to the surface of a ceramic core, made out of a chemically removable – leachable oxide ceramic.
Description
Citation
TIRALA, D. Testování a hodnocení vlastností keramických jader pro technologii vytavitelného modelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student David Tirala svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Jakým způsobem se dají odstraňovat keramická jádra u hliníkových odlitků? zodpovězeno Byl jste osobně přítomen, nebo jste osobně realizoval experiment měření smáčivosti? zodpovězeno Jaký vliv má proud kovu na nanesenou vrstvu povlaku? zodpovězeno Bylo by možné keramická jádra pokovit a jaký by to mělo vliv? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO