Výroba odlitků z austeniticko-feritických hyperduplexních korozivzdorných ocelích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá hyper duplexními korozivzdornými austeniticko-feritickými ocelemi a jejich mechanickými a slévárenskými vlastnostmi. Hodnocení odolnosti proti bodové korozi je rozděleno pomocí hodnoty PRE. Oceli s hodnotou PRE vyšší než 48 patří do skupiny hyper duplexních ocelí. Teoretická část práce obsahuje seznámení s chemickým složením, strukturou a vlastnostmi těchto ocelí. Praktická část je zaměřena na podmínky sklonu k praskání odlitků během tuhnutí a chladnutí. Dále je hodnocen vliv intermetalických fází na mechanické vlastnosti.
The thesis deals with hyper duplex stainless austenitic-ferritic steels and their mechanical and castability properties. The evaluation of resistance to pitting corrosion is divided by PRE values. Steels with a PRE value higher than 48 belong to the group of hyper duplex steels. The theoretical part contains an introduction to the chemical composition, structure and properties of these steels. The practical part is focused on the conditions of tendency to crack castings during solidification and cooling. Furthermore, there is evaluated influence of intermetallic phases on mechanical properties.
Description
Citation
KANĚRA, M. Výroba odlitků z austeniticko-feritických hyperduplexních korozivzdorných ocelích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student Miloš Kaněra svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Uvádíte intenzitu ochlazování, můžete prosím lépe specifikovat? Co mění wolfram v hyper duplexní oceli u hodnoty PREN? zodpovězeno Na co má ještě vliv wolfram u oceli? zodpovězeno Co je to CPT uvedené ve vaší práci a jaké prvky na to mají vliv? zodpovězeno Zmínil jste, že došlo k trhlině až po 100 hodinách, můžete to prosím vysvětlit? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO