Výměna hmoty kapalina-pára v procesech stripování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá řešením separace amoniaku z odpadních surovin zemědělské výroby. Zaměřuje se na stanovení účinnosti desorpce z experimentálního stripovacího zařízení v závislosti na teplotě měření. Pro ověření funkčnosti zařízení byly využity roztoky čpavkové vody a vzorky fugátu z technické praxe. Byla prokázána zvyšující se účinnost separace s rostoucí teplotou. Zařízení bylo během měření postupně zdokonalováno pro lepší výnosnost separačního děje. Výsledky pokusů jsou diskutovány v návaznosti na teoretické předpoklady a srovnány s jinými způsoby separace amoniaku.
This diploma thesis deals with the solution of ammonia separation from waste raw materials of agricultural production. It focuses on determining the efficiency of desorption from an experimental stripping device depending on the measurement temperature. Ammonia water solutions and liquid digestate samples from technical practice were used to verify the functionality of the equipment. Increasing separation efficiency with increasing temperature has been demonstrated. The device was gradually improved during the measurement for a better profitability of the separation process. The results of the experiments are discussed concerning the theoretical assumptions and compared with other methods of ammonia separation.
Description
Citation
LIMAN, M. Výměna hmoty kapalina-pára v procesech stripování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Diplomant při prezentaci nejdříve představil cíle a motivace své práce. Vysvětlil závislosti formy amoniaku na pH a důležité parametry pro proces stripování. Následně pohovořil o procesu přípravy vzorků popsal způsob měření i vyhodnocení. Po shrnutí dosažených výsledků diplomant odpovídal na otázky oponenta. "Prosím o bližší vysvětlení následujícího odstavce: „Konvenční bublinkové uzávěry, perforované a ventilové rošty fungují jako stykače s příčným tokem, ve kterých kapalina proudí vodorovně přes misku a kontaktuje plyn proudící svisle nahoru otvory v roštu. Kapalina po přetoku podnosem proudí do svodiče, který ji dopravuje na rošt o patro níže. Svod obvykle zabírá 5 až 20 % plochy průřezu kolony“" „Náplňová kolona ve svém vnitřku obsahuje jeden nebo více kusů náplně, takzvané elementy.“ Jaký typ náplně se používá v jednom kusu? Co by a jak autor na stripovacím zařízení vylepšil? Student na veškeré otázky výborně odpověděl a zejména a navrhl zajímavé možnosti vylepšení procesu. Poté komise položila následující otázky: Jak byl reaktor izolovaný? Co děláte s odstraněným amoniakem? Jaký má účel chladič v přístroji? Jaké je složení kejdy z bioplynové stanice? Na veškeré otázky student výborně odpověděl a prokázal hluboké znalosti problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO