Statistická analýza rozsáhlých dat z průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá zpracováním reálných dat svozu odpadu. Jsou v ní popsány vybrané poznatky o statistických testech, identifikaci odlehlých hodnot, korelační analýze a lineární regresi. Tyto teoretické znalosti jsou použity za pomocí programovacího jazyka Python k zpracování dat do podoby vhodné k tvorbě lineárního regresního modelu. Výsledné modely pro dobu svozu v obci popisují mezi 70 \% až 85 \% variability. Na základě informací získaných při zpracování dat jsou stanovena doporučení pro svozovou společnost.
This thesis deals with processing of real data regarding waste collection. It describes select parts of the fields of statistical tests, identification of outliers, correlation analysis and linear regression. This theoretical basis is applied through the programming language Python to process the data into a form suitable for creating linear models. Final models explain between 70 \% and 85 \% variability. Finally, the information obtained through this analysis is used to specify recommendations for the waste management company.
Description
Citation
ZAMAZAL, P. Statistická analýza rozsáhlých dat z průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. Aleksandre Lomtatidze, DrSc. (místopředseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Petr Vašík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-24
Defence
Student představil prezentaci svojí diplomové práce na téma: Statistická analýza rozsáhlých dat z průmyslu a zodpověděl otázky dané oponentem. Diplomant představil podrobně svoji programovací část v jazyce Pythnon. V další diskuzi bylo rozebráno Studentovo rozložení. Doc. Karpíšek měl otázku k rozsáhlosti dat a student uvedl počty měření a parametrů jeho práce. Další otázka byla k adjustovanému indexu determinace a důvodu jeho zavedení. Následně student vysvětlil vznik outlierů při sběru dat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO