Převod UML diagramů mezi Visual Paradigm a textovými formáty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi úprav a rozšíření funkcionality programu Visual Paradigm pomocí zásuvných modulů a také studiem nástrojů pro tvorbu UML diagramů. Prvotním cílem práce je popis grafických nástrojů a zároveň méně známé varianty tvorby UML diagramů, kterými jsou nástroje zpracovávající textové UML formáty. Speciální pozornost je přitom kladena na textový nástroj PlantUML a na grafický nástroj Visual Paradigm. Dále se práce věnuje využití otevřeného rozhraní programu Visual Paradigm k tvorbě zásuvných modulů. Hlavním výstupem je pak implementovaný zásuvný modul, který umožní převádět UML diagramy mezi Visual Paradigm a textovým formátem PlantUML, který byl zveřejněn jako open-source. Pro zásuvný modul byla také vytvořena gramatika pro jazyk nástroje PlantUML.
This master's thesis deals with possibilities of modifying and extending functionality of Visual Paradigm with plug-ins as well as the study of tools for creating UML diagrams. The primary goal of this thesis is to describe graphical tools and simultaneously, the less known variants of creating UML diagrams. Those are tools that process text UML formats. Special attention is given to text tool PlantUML and to the graphical tool Visual Paradigm. Furthermore, the thesis deals with use of the Visual Paradigm open interface for programmers to create plug-ins. The main output is an implemented plug-in that allows you to convert UML diagrams between Visual Paradigm and text format PlantUML, which was published as open source software. Grammar for the PlantUML language have also been created for this plug-in.
Description
Citation
ONDRÁK, L. Převod UML diagramů mezi Visual Paradigm a textovými formáty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy a databáze
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na doplnění ze strany přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Myslíte, že je reálné, aby v budoucnu váš plugin podporoval větčinu UML diagramů? Jak náročné by to bylo? Bylo by výrazně odlišné udělat plugin pro nějaký jiný textový formát UML? Komise, například: Jaké diagramy podporujete?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO