Adaptér OSLC pro analýzu softwaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je poskytnout snadný způsob, jak rozšířit analyzační nástroj o rozhraní splňující standard OSLC. Takové rozhraní umožňuje jednoduchou integraci nástrojů s jinými nástroji nebo systémy, umožňuje jejich vzdálené použití skrze webové služby a umožňuje je jednoduše propojit s databází pro databázové dotazy a pro perzistentní uložení dat. Toto je dosaženo návrhem a implementací OSLC adaptéru pomocí sady nástrojů Eclipse Lyo. Adaptér používá jako rozhraní doménu OSLC Automation a je dostatečně univerzální na to, aby skrze toto rozhraní pokryl funkcionalitu většiny analyzačních nástrojů za pomocí jejich stávajících rozhraní na příkazové řádce. Tato práce poskytuje úvod k OSLC, Eclipse Lyo a souvisejícím konceptům. Dále tato práce definuje požadavky a odlišnosti různých analyzačních nástrojů a diskutuje návrh adaptéru a faktory, které ovlivnily návrhová rozhodnutí. A nakonec prezentuje implementovaný adaptér a jeho vyhodnocení pomocí automatizované testovací sady a pomocí experimentů s řadou analyzačních nástrojů. Nejvýznamnější ukazatel hodnocení vytvořeného adaptéru je to, že už teď je používán v praxi pro přidání OSLC rozhraní k nástrojům ANaConDA, Perun, Spectra (všechny tři vyvíjené na VeriFIT) a HiLiTE (Honeywell).
The goal of this work is to provide an easy way of adding an OSLC compliant interface to an analysis tool. Such an interface allows tools to be easily integrated with other tools or systems, allows them to be used remotely due to its web based nature, and allows them to be easily connected with a database for persistency and queries. This is achieved by designing and creating an OSLC adapter using Eclipse Lyo that is universal enough to accommodate the functionality of most analysis tools. This is done by using the OSLC Automation domain interface and by leveraging the current command-line interfaces of analysis tools. This work provides an introduction to OSLC, Eclipse Lyo, and other related topics; defines requirements and differences of analysis tools; covers the design process of the adapter and the factors that impacted design decisions; and finally, presents the implemented adapter and evaluates it by using an automated test suite and then experiments with a set of different analysis tools. The most important evaluation indicator is that the current version of the adapter is already being used in practice to add an OSLC interface to four analysis tools: ANaConDA, Perun, Spectra (all three developed by VeriFIT); and HiLiTE (Honeywell).
Description
Citation
VAŠÍČEK, O. Adaptér OSLC pro analýzu softwaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Verifikace a testování software
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V čem spočívá výhoda univerzálního adaptéru vůči specifickému?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO